Да създадем красиви топиари у дома

Изкуството често черпи вдъхновение от природата, а тези прекрасни декорации са още един пример за това. Топиарите са красиви градински скулптури, създавани от дървета и храсти, популярни най-вече в парковете и обществените градини. Напоследък обаче те се превръщат в интересно хоби за всяка жена, която иска да се поглези с подобно творение и у дома.

цветна топиария

За да можете да създадете топиар у дома, не е нужно да отглеждате храсти и дървета в саксии.За да създадете това прекрасно естетическо творение на духовното и материално благополучие и късмет е нужно само малко въображение и сръчност в ръцете. А и може да създадете прекрасен подарък за някой ваш приятел или близък човек.

топиария с цветя

В зависимост от повода или предзначението може да украсите тоапиария със сърца, живи или изкуствени цветя, монети и даже сладки десерти. Това е универсален декоративен елемент, който отлично ще допълни интериора на вашия празничен дом. А е и чудесно решение, ако решите да подготвите дома за всеки повод или празник, без значение, дали е Великден или рожден ден.

За да създадете топирая, най-напред трябва да решите с какви материали ще работите. В наши дни се появиха много магазини, специализирани в продажбата на предмети за ръкоделие, затова е лесно да се намерят необходимите материали.

Класическото декоративно дърво се състои от няколко части:

топиария с кафе

– Корона

По принцип короната има сферична форма, но всичко зависи от вашето въображение и фантазия. В интернет се намират различни снимки с асиметрични форми или във вид на сърце, букви и числа. Списъкът с материали, които може да използвате е практически неограничен – от стиропорени топки до живи цветя и плодове.

идеи за топиария

– Стебло

То може да бъде направено, както от натурално дърво, така и от метал, пластмаса или тел. За украса на стеблото е подходящо да използвате ленти за навиване, конци, панделки, или акрилни бои. Не е нужно стволът на дървото ви да бъде винаги изправен – по-интересни са вариантите, когато се извива стеблото или се комбинират няколко под формата на храст.

топиария

– Покритие за короната

Това е най-важната част от топиария, от която зависи целия вид или композиция. Поставената кръгла корона може да бъде облепена с ядливи елементи като ягоди, плодове, зърна кафе, бонбони или конфети. Ако искате да създадете нещо по-трайно, използвайте морски миди и раковини, изсушени цветове, плодове или сухи листа, както и мъниста.

топиария икебана

Подложка

Именно в нея трябва да поставите ствола на топиарията. Най-лесно е като използвате цветна саксия, но може да дадете полет на фантазиите си и да я поставите и в по-оригинални поставки като декоративни чаши, чинийки или плетени кошнички. Ако не ви харесва първоначалния вид на основата не ви харесва, то може да го украсите като ги обвиете с атлазени ленти или опаковъчна хартия.

декорация с топиарии

– Пълнеж за подложката

За да бъде подложката стабилна и стеблото да не пада, може да го закрепите или с помощта на лепило, или да сложите пръст, монтажна пяна, както и да сложите вътре гъби и пяна. А, за да се запази естетиката на композицията, може отгоре да се посипят малки камъчета, раковини или мъниста. Всичко зависи от вашата фантазия.

Топиария с приказни герои

Вече знаете, как може да създадете вашата собствена топиария. Дайте воля на въображението си и използвайте всичко, което ви хрумне, за да се потопите в удоволствието на това изкуство.

 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *