Евтин ремонт? Мисията е възможна

Скъпо е да правиш ремонт, твърдят всички. Това ни спира да действаме, когато сме недоволни от състоянието на дома ни, принуждавайки ни да спестяваме пари с години. Какво се случва, ако ремонтът трябва да се направи веднага? Има ли начин да „освежите“ дома си, без да похарчите всичко, което сте спестили?

Ремонт у дома

Обновяване на стените

Стаите и коридорът са най-лесни за изгодно ремонтиране: няма инженерни системи и водопровод. Ако стените са неравномерни, се нуждаят от шпакловка и грунд, защото новото покритие. няма да бъде способно качествено да скрие кухини и пукнатини.

Традиционните хартиени тапети са значително по-евтини от винилови или текстилни. Може да изглеждат много атрактивни и стилни, ако ги украсите с контрастни елементи, рамки и друг декор. Нестандартните решения ще създадат такъв ефект, че няма да ви повярват, че не ви е струвало много пари.

Между другото, ако наистина трябва да спестите пари, не е необходимо да купувате скъпо лепило за тапети: напълно надеждна е пастата, направена от пшенично брашно или нишесте. Но трябва да сте сигурни, че ще я направите правилно: ако падналият тапет трябва да бъде отново залепен, това вече не е спестяване.

Боядисването на стени също е икономичен вариант. Пести дори времето ви и играта на нерви с „напасването” на шарките от тапетите. Може да заложите на тази боя, която създава впечатление на традиционното варосване на старите български къщи. Ще изглежда свежо, чисто и е идеално да го направите през пролетта.

Икономично подово покритие

Пестеливото поправяне на пода също е възможно. Ако има нужда от подмяна на износената настилка с нова, повечето хора избират линолеум. И не бъркат: Това е наистина евтино решение.

Разбира се, предлагат се и по-скъпи варианти на линолеума–от естествени суровини и топли подложки. Те дори не приличат на обикновения балатум! Разбира се, луксозният линолеум струва повече от обикновения и трябва да решите за себе си дали си струва инвестицията.
Ако нямате възможност да купите по-скъпия, просто ще постелите килим/че–до дивана или леглото.

Добра алтернатива са и плочките за под от ПВЦ. Те са евтини, влагоустойчиви и изглеждат интересно в интериора.

Таванът

Не мислете за окачени тавани и други сложни решения. Прости бои, в които изрично е указано, че служат за целта, ще ви свършат чудесна работа.

Ремонтът на тавана е като на стените в къщата. Изисква изравняване, грундиране и финално боядисване.

Модерно е и да се използват тапети на тавана, но го препоръчваме за хора с железни нерви и златни ръце, за да няма разочаровани.
Декоративните панели – специално за тази площ, са още една, но малко по-скъпа опция. Могат да са направени от корк, естествено дърво или такива с декоративен филм, имитиращ дървесина.

Как да направим евтин ремонт?

Истината е, че наемането на майстори обикновено излиза по-скъпо от материалите. Следователно, най-изгодно е да си направим ремонта сами или поне частично да си решим проблема.

Друг е въпросът, ако се изискват специални знания и умения като работата по окабеляването или подмяната на водопровода. Тогава важи правилото, че „Евтиното винаги излиза скъпо”. Няма смисъл да експериментирате със сигурността на дома си и здравето си, особено, ако след това ви се налага да плащате двойно по-скъпо.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *