Съвети за отстраняване на конденза от прозорците

Зимният сезон често се сблъскваме с един изключително неприятен проблем, свързан с дограмата–конденз по стъклата на прозорците. Ако имате PVC дограма, вероятно и вие сте се сблъскали с проблема. Това се случва, когато разликата между външните и вътрешните температури е по-голяма.

Ако не вземете мерки навреме, водата може да увреди рамката на прозореца или да предизвика мухъл и плесен по стените. Но без притеснения.

конденз по стъклата

Този проблем може лесно да се реши с много практичен и евтин трик, за да спестите пари и време. Става въпрос за използването на самозалепващо се прозрачно фолио с дебелина 0,5 мм.

Покрийте рамката на прозореца с двустранна лепяща лента и залепете фолиото отгоре. То има млечен оттенък, но е само временен. Отстранете горния защитен слой и фолиото ще стане полупрозрачно, но този метод няма да повлияе на количеството светлина, което влиза в стаята.

В резултат влажността в ъглите на прозорците ще намалее значително.

За да намалите влагата в стаята, могат да помогнат и други способи

Проветрявайте редовно, като оставяте прозорците по-често отворени. Така стените около тях ще се охлаждат по-лесно и ще избегнете образуването на мухъл. Най-добре е да проветрявате по няколко пъти на ден за 5–10 минути, при напълно отворени прозорци. Така влажния топъл въздух ще излезе, а студения сух въздух ще влезе.

Влажността в помещението не трябва да е повече от 60%. Това важи особено много за кухненски помещения.
Не сушете пране на закрито.

Дръжте затворени неотопляваните помещения, тъй като влажния въздух навлиза в другите и образува конденз по стените и прозорците.

Оставяйте вратата на спалнята открехната, ако имате проблем с конденза по прозорците. Така влажността ще се разнесе из другите помещения и намали влажността в спалнята ви, спестявайки ви образуването на мухъл.

Ако въпреки тези мерки не постигнете нужния резултат, най-добре е да вземете уред, който регулира влажността в стаята.

Инвестирането в качествена дограма и стъклопакет също ще ви спестят ядове. Освен това не залагайте на твърде големи широки прозорци. Те блокират потоците на горещ въздух в отоплителната система и в резултат на това стъклото не може да се нагрее и да изсъхне.

вентилация на стъклата
Качествената вентилация също върши работа. Може да поставите обезвлажнител на въздуха под прозореца или да монтирате специален вентилатор, който да отвежда влагата навън.

Друг вариант е да намалите ширината на прозорците или да поставите повече прозорци, за да осигурите по-малък конденз. Също така не дръжте пред прозореца стайни растения. Може да помислите и дървена дограма с двоен стъклопакет. Този тип дограма позволява свободна циркулация на въздуха и не позволява натрупване на конденз.

Друго природно средство за отстраняване на влагата по стъклата е изгарянето на свещ. Поставете под стъклата няколко дебели восъчни срещи. Те ще нагреят стъклото и ще доведат до изпаряване на влагата. Единственото изискване е да ги държите далеч от завеси, растения или дървени предмети, ако държите около прозореца такива. Също така и от тапетите, за да не предизвикате неволно пожар.

Ако и тези съвети не помогнат, най-добре е да инвестирате в по-добра изолация и по-качествена вентилация в помещението, за да избегнете влажността и проблемите с конденза.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *