Изграждане на сух под у дома – нещата, които трябва да знаем

Ако ви се налага да правите нов под на жилището си, най-вероятно сте се сблъсквали с проблема – как да го направим по-бързо и по-икономично? Подобен ремонт не само коства време и средства, но и ако не бъде изпълнен правилно, може да се сблъскате с редица проблеми след това.

Има два варианта за изграждане на под в един дом – традиционния под с отливане на бетон и арматура, или сух под. Най-добре е да използвате първия, когато става дума за изграждане на нова сграда и имате нужда от стабилна бетонна основа. Но, ако къщата е стара, или просто нямате възможност да изградите бетонен под, или не искате такъв, може да направите сух под у дома.

сух под за дома

Изграждането на подобен под може да се случи по няколко начина. Най-популярният е чрез полагане на найлон или водонепропусклива мембрана върху пръстта, изравняване със ситна суха посипка и поставяне на плоскости от ESP или гипсофазер за под. Отгоре може да се постави вата или стиропорни плоскости и да се положи паркет или друг тип подова настилка. Важно е да се отбележи, че отстрани се слага задължително уплътнителна лента, като за целта най-често се използва каменна вата.

под сух

Другият вариант за сух под е поставяне на гипсофазерни панели, директно върху грубия под, но с уговорката, че тук задължително имаме циментова шпакловка или замазка за изравняване на неравностите. След това може да се положи един слой каменна вата, а отгоре да се покрие отново с гипсофазер и върху него да се разположат останалите изолационни материали за подови настилки.

 

При всички случаи в състава на сухия под влиза полиетиленово фолио за изолация на грубата повърхност, или найлон. А ако искате висока надеждност, че няма да прониква влага, може да използвате водонепропусклива мембрана. Върху нея, в зависимост от това, дали ще използвате посипка или не, се поставят съответно фазера или сухата посипка, а преди това задължително използвате окрайчваща лента, която да осигури странична изолация. Може да изберете суха посипка по ваш избор – перлит, керазмит и вермикулит. Само вземете под внимание минималното образуване на утайка, което може да се образува в резултат на статичното или динамичното натоварване.

Сух под

Що се отнася до възможността да използвате пясък, сгур или натрошени тухли като суха посипка, специалистите съветват да не рискувате с подобни самодейни решения. А причината е, че почти във всички случаи ще има проблем с нивелацията и не само с нея. Върху посипката се поставят съответно гипсофазерни плоскости, а върху тях вече подово покритие по ваш избор – паркет, балатум и други. По желание може да поставите и каменна вата, а върху нея втори слой гипсофазерни плоскости за по-добра изолация. Това е добро решение за помещения с по-слабо натоварване на пода и най-вече за по-добра изолация.

Кога можем да използваме сухи подове?

Сухите подове са подходящи за стари къщи, жилища от гредоред, вили и сглобяеми къщи, където не е възможно поставяне на циментов постамент. Имайте предвид обаче, че помещенията, в които се използват са с относително ниска товароносимост, тъй като това също се отразява на тяхната якост и устойчивост на деформации. Ако планирате да изграждате студио за танци или спортна борба, най-добре би било да се ориентирате към по-устойчиви решения за пода.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *