5 грешки при избора на плочки за малката баня

Банята е едно от най-проблемните помещения за ремонт в дома. И едно от нещата, на които трябва да обърнете внимание са плочките. За разлика от останалите елементи в помещението, техният избор наистина е по-сложен. Още повече, че те играят най-голяма роля за цялостния облик на помещението.

Ако за първи път ви се налага да правите ремонт или обновяване на баня, може да ви се случи да допуснете някоя грешка. Затова ето няколко полезни идеи за какво да внимавате при избора на плочки и най-вече какви са честите грешки, които може да допуснете.

баня с тъмни плочки

 

1. Не избирайте твърде тъмни плочки за малка баня

Когато избирате плочки за баня, никога не взимайте тъмни плочки. За малките бани винаги трябва да се избират по-светли плочки, които визуално да разширяват пространството.

Въпреки че в мрежата може да откриете и различни варианти на малки бани в тъмни цветове, не рискувайте с подобни експерименти. Факт е, че интериорните дизайнери реализират различни концепции, но в същото време е желателно да заложите на по-светли тонове. Белите и бежови плочки за стени са най-добрият избор. Така при образуването на петна от варовик, когато изсъхнат върху плочките, те ще бъдат по-малко видими, особено при светлите плочки. А при белите ще са практически невидими.
баня с големи плочки
2. Не избирайте и твърде големи  или малки плочки в малката баня

Твърде големите или твърде малките плочки също са лош избор за малката баня. Изберете  среден размер плочки, тъй като иначе, ще се получи ефект на пещера. Без значение, дали става дума за под или за стени, избирайте по-малки плочки за банята.

баня плочки

 

3. Не прекалявайте с цветовете и цветните мотиви при избора на плочки

Препоръчително е да не смесвате твърде много стилове и цветове в банята. Най-добре е да се спрете на три различни цвята, за да не се стигне до визуален хаос. Съчетавайте цветовете балансирано, като избягвате контрастите.

Избягвайте ярки цветове и пъстри плочки, които могат да направят помещението твърде малко или прекалено претрупано и наситено. Не забравяйте, че пространството, което ремонтирате, е малко и затова е желателно да залагате на светли и по-пастелни тонове.

под на банята

4. Не слагайте стенни плочки на пода на банята

Стенните плочки са предназначени за поставяне на стена лесно, но се пукат много и затова не трябва да се поставят на пода на банята. А освен това са и с гланцово покритие и са изключително опасни за безопасността. Затова е желателно да се слагат подови плочки от теракот, които са грапави и не причиняват падания или злополуки.
баня фуги

5. Не поставяйте директно плочките върху гипсокартон, без грундиране

Ако слагате плочки за баня върху гипсокартон, задължително грундирайте предварително повърхността със специален грунд. Изберете водоустойчив гипсокартон и се уверете, че сте изолирали много добре основата срещу влага, преди да поставите плочките. Задължително покрийте неговата повърхност с грунд и едва тогава нанасяйте лепилото за плочки. След като залепите плочките, изчакайте няколко дни, за да стегнат и едва тогава фугирайте пространството между тях. Имайте предвид, че е възможно да се наложи попълване на фугите повече от веднъж. Затова изчакайте да изсъхне и едва тогава фиксирайте с ново попълване на фугин.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *