Соларни системи – колко спестяваме с тях?

Вече се чудите как да намалите сметките, да оставите автомобила и да се качите на колело, или пък да пазарувате само от намаления, да спрете да готвите… В главата ви се въртят какви ли не идеи, но в крайна сметка не се отказвате от нищо и продължавате да плащате луди пари за сметки. В Обединеното Кралство, соларни системи са монтирани на всеки втори покрив, това може да направите и вие, ако сте решили да спестявате. Запознайте се начина на работа на соларните панели, както и колко пари може да спестите ако ги използвате.

Как работят различните видове соларни системи?

Слънчеви термично затоплящи се

Този вид соларни системи, използват слънчевата енергия, за да произвежда топла вода . Плоските колектори са най – евтиния и най – често срещания вариант. Работят като трансформират топлината от плоските метални листове към тръбите, където се извършва топлообмена. При изключително студена вода отделните тръби работят много по – добре, тъй като са изолирани от стъкло, и е доказано че са с до 15 % по – ефикасни. Топлата вода се събира в цилиндър, който е свързан с обикновен бойлер доставящ на домакинството топла вода.

Слънчеви фотоволтаици

В тези системи клетките са направени от пластове материал, като силикон се прикрепят към външните стени или по – често към покрива. Когато слънцето осветява тези клетки те превръщат слънчевата енергия във електричество, което е необходимо за нуждите на домакинството. Всеки излишък на енергия може да се съхрани в батерията, ако системата е самостоятелна.
Соларните панели съществуват под формата на плочки, които се поставят на покрива, което е доста по – евтин вариант, но не е толкова атрактивен. Всяка система има панели, които са в различни размери и здравина. Слънчевата енергия се измерва в киловати, които слънчевите панели произвеждат за един час.

Подходящ ли е вашия дом за соларни панели?

Най – подходящи за соларни системи са домовете с южно изложение на покрива с 35 градуса наклон, и в случай че не се затъмнява от никакви сгради или дървета. Преди да поставите соларни системи в дома си. За предпочитане е преди това да поставите изолация.

Колко пари може да спестите?

Чрез слънчевите фотоволтаици годишния разход за електроенергия намалява с около 600 лева на година. Докато при слънчевите термично затоплящи се спестявате около 380 лева на година.

Други предимства на соларните панели

Соларните системи намаляват въглеродните емисии. Според изследванията годишно 1.200 кг. по – малко CO2 се отделя в атмосферата при използването на соларни системи за затопляне от едно семейство. Солaрните системи се поддържат много лесно. Освен стандартното почистване не изискват никакви специални грижи или поддръжка. Лесни са за инсталиране. И това което е изключително важно – животът им трае минимум 25 години.
Подгортвете се да си извадите разрешително преди да поставите соларна система на покрива, в някои страни не се допуска инсталирането им без документ разрешаващ това. Презастраховайте се, за да не се налага в последствие да отстранявате соларните панели.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *