Пролетно почистване в дома

След отминаването на дългата зима и студените мрачни дни е време да отворим широко прозорците и да посрещнем с усмивка пролетта и слънчевите лъчи. Настава време да махнем паяжините от ъглите и да освежим дома си. За да почувстваме истинската свежест на този сезон ние трябва да го допуснем и в дома си, но за целта е нужно да се отървем от всичко, което ни напомня за зимата. Пролетното почистване може да бъде доста неприятно, ако не сте в състояние да организирате целия процес и ако не знаете от къде да я захванете. За да ви спестим най – вече ценно време, за всички вас сме подготвили кратък списък, по който може да се ръководите започвайки разтребването на дома.

Първо определете един ден от седмицата ( най – добре един от почивните ), за да започнете почистването. След това пригответе всички необходими материали, като препарати, четки, парцали, вестници, чували… Разполагате ли с всичко необходимо? Добре, време е да започвате!
Като начало започнете със зимните дрехи, завивки и обувки. Те са толкова обемни и толкова много на брой, че заемат почти цялата ви къща, като я правят по – тясна, отколкото е всъщност. Ще бъде добре всички зимни обувки да бъдат добре почистени, преди да ги приберете. Същото важи и за дрехите, добре ще е да ги изперете и след това да ги опаковате. Завивките като цяло биха ви отнели доста време, както за да бъдат изпрани, така и да бъдат изсушени. Поради тази причина ги оставете да се проветрят навън за няколко часа.
Веднъж приключили с тази стъпка преминавате на следващото ниво – пренареждане. Започнете подредбата на дома, като изхвърлите всичко непотребно и приберете в килера това, което няма да ви е от полза скоро. Освободете колкото се може повече пространство, за да бъде почистването ви след това по – лесно.
Заемете се с цветята в дома. Едва ли има дом без няколко саксии с красиви цветя. Точно в този момент те ще изиграят ключова роля. Преместете ги в нови по – големи саксийки, за да могат да растат на воля. Поставете по една саксия във всяка стая. Тя ще придаде допълнително усещане за свежест.
Прозорците са тези които ви свързват с околния свят и задължително трябва да бъдат почиствани редовно. Когато става дума за пролетно почистване е ясно, че това ще бъде едно от задълженията ви. За уникален блясък вече измитите прозорци подсушете със стар вестник. Той ще премахне всички петънца и остатъци от вода.
Така, нека преговорим. Събрахте всички зимни принадлежности, пренаредихте всяка стая по отделно, като се отървахте от излишните предмети. За разкош поставихте и по една саксия, почистихте прозорците до блясък. Е, не е било толкова трудно да посрещнеш пролетта в дома. Сега всичко около вас е свежо, чисто и красиво. Насладете му се!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *