Освежаване на дома през есента – какво трябва да знаем?

През есента има твърде много работа покрай подготовката за зимата, но винаги има време за обновяване на дома

Есента е интересно време. Има прекалено много работа по подготовката за предстоящите студени  дни и в същото време за много неща настъпва сезонно затишие. Така е и със строителните дейности. Повечето хора преустановяват външните ремонти. Много  от довършителните материали не са устойчиви на повишената влага и температурните разлики. Честите ветрове пък  поставят под въпрос монтажните работи. Въпреки това есента е добро време за освежаване на дома . През настоящите месеци  може да обновите интериора си и да свършите нужните поправки във вътрешните помещения по начин, който напълно ще преобрази дома ми.

Ето и ремонтните дейности, които може да свършите през есента, и ще сте сигурни, че няма да бъдете разочаровани на финала:

Обновете декорацията на интериора си

През есента, дори в най-студените ѝ дни, можете да направите вътрешна декорация, каквато ви харесва и за която сте събрали добри пари от лятната си работа. Много по -лесно е да лепите тапети или да боядисвате стени в прохладно време, отколкото в жегата. Високите температури ви обезводняват и ви карат да се чувствате уморени и демотивирани. Приятната прохлада ще ви държи не само в кондиция, но и ще разсейва по-бързо всички остри миризми на лепило, боя и друга битова химия.

Не се страхувайте, че заради спада на температурата и високата влажност ще имате проблем със залепянето на тапети. Нито мехурчета ще се образуват, нито лепилото ще ви предаде. Нужно е само малко повече време за сушене и микровентилация на прозорците, за да се справите с предизвикателствата на сезона.

Ако е нужно, дори с още немонтирани прозорци, може да направите замазка на стени и тавани и да боядисате на повърхностите. Специалистите по ремонти препоръчват да използвате пистолети за горещ въздух. С тяхна помощ ще създадете оптималната температура за сушене на материалите.

Сменете прозорците

Да, лятото е идеално време за това, но в никакъв случай не сте закъснели и през есента! Просто не отлагайте работите за наистина студено време, защото поне един ден няма да бъдете изолирани от студа и шумовете, идващи отвън.

Ако не сте готови за смяна, може просто да изолирате старите прозорци и балконски врати с подходящи материали. По този начин предварително ще сте си решили проблема с неприятните течения през зимата и изтичането на „топлото” през пукнатините.

За целта може да използвате съвременни гумирани ленти, които да прикрепите към рамките или пяна, с която ще запушите процепите. От тези места вече няма да може да прониква студа.  Ако се е получил отвор между стъклото и рамката, използвайте прозрачен уплътнител, който трябва да се нанесе по целия периметър на стъклото.

Сменете подовата настилка

Сега имате необходимото време, за да покриете пода си с желаната настилка, която ще се впише в интериора и ще ви изолира от студа през следващите месеци. В зависимост от вкуса и финансовите си възможности може да избирате между паркет, ламинат, теракот, гранитогрес, керамични плочки. Може дори да инвестирате в подово отопление – неудобството от инсталирането му сега, ще ви се отплати още през следващите месеци.

Работа по електричеството

Окабеляването и работата с контакти не са неща, които зависят от метеорологичната прогноза.  Може да се справите с всички проводници, да инсталирате контакти, ключове и фасунги, без да се тревожите, че навън температурите са паднали ниско и се е появил неочаквано вятър.

Ако се налага, може да работите дори и навън, стига да спазите правилата за безопасност.

Монтаж на опънати тавани

Повечето хора разчитат на специалист за тази дейност, но тяхната работа може да се свърши през всеки сезон. Те свалят размери на тавана, полагат профили, разгъват и закрепват платната. Това е много работа, но не създава толкова голям хаос и мръсотия, че да я оставите за летните дни.

С малка инвестиция ще получите красив таван, интересно осветление и дори – системи за сигурност.

Реставрирайте мебелите си

За реставрирането на старите мебели реално няма неподходящ сезон! Претапициране, сменяне на дамаска, обков, крачета, обновяване на боята,  състаряване или дори –декупаж, са способни да преобразят всичките ви мебели!

 Като част от довършителните работи през есента, можете да ремонтирате всички маси, столове и шкафове, които ви създават проблеми отдавна, но за които все не намирате време. Сега е момента да запушите видимите пукнатини, да смените обкова, да заздравите клатещите се части.

Пребоядисайте фасадата на дома си

Ако октомври ви подари така нареченото „Циганско лято”  може да си позволите сериозно преобразяване дори на фасадата на дома си. Това е външна работа, но ако есента е суха, спокойно може да я свършите. Ще подновите цвета на фасадата си, така че да ви радва отново с ярка красота.

Следете температурите да са поне +5֯С и се погрижете да имате равна основа. Нужни са само два поредни безоблачни дни, за да изпълните задачата си. Разнесете влагоизолираща смес и бързосъхнеща боя в желания цвят.

Есента е само три месеца и голяма част от нея е студена. Въпреки това тя ни дава допълнителни дни, в които да направим поне минимално освежаване на дома си. Точно то ще ни кара да се чувстваме по-добре, когато се прибираме там.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *