Лед осветителни тела

Електрическите лампи изгарят средно 25% от домашния енергиен бюджет.
Електричеството използвано през живота на лампа с единична нажежаема жичка струва от 5 до 10 пъти повече от самата и себестойност. Във всяко модерно домакинство се разчита на ЛЕД осветление.

 
Компактните Флоуресцентни Светлинни (КФС) осветителни тела и Светлинно Излъчващите Диодни (ЛЕД) имат революционна енергоспестяваща светлина.

Компактните Флоуресцентни Светлинни (КФС) лампи са проста минимизирана версия на флоуресцентните. Те се завинтват в стандартна фасунга, и  излъчват светлина подобна на крушките с нажежаема жичка, не като флоуресцентната светлина, която свързваме с фабриките и училищата.

Светлинно излъчващите диоди

(ЛЕД) крушките са малки и същевременно много ефикасни. Новите (ЛЕД) лампи са съчетани с оптическо стъкло, което разширява приложението на (ЛЕД) в дома. Тази технология напредва бързо, благодарение на наличието на много нови  видове осветителни тела. Първоначално по скъпи от (ЦФЛ). ЛЕД лампита имат много по голяма стойност защото издържат по-дълго. Също цената на ЛЕД осветителните тела пада всяка година, тъй като производствената  технология продължава да се подобрява.

ЛЕД са издържливи осветителни тела, които са изключително енергийно ефикасни. Когато за пръв път били изобретени, те  ограничават  употребата им до единична лампа в приложение към електроника, светлина към писалка и по-често във външни и вътрешни низове за Коледните светлини. Производителите разширили приложението  на (ЛЕД) чрез групирането на малки крушки. Първите такива били използвани за прожектори и фарове захранвани  от батерии. Днес (ЛЕД) лампите  са направени от 180 броя в група и са обвити с оптическо  стъкло, което разпръсква светлината в по-широко сияние. ЛЕД са следващото поколение светлини в дома.
 Високата цена на производството на (ЛЕД) била пречка за широката им употреба. Въпреки това изследователите от PURDUE UNIVERSITY изобретили начин за използване на евтини силиконови лепенки, които да заместят скъпата технология базирана на сапфира. Това предполага, че ще доведе (ЛЕД) до конкурентни цени с (ЦФЛ) и лампите с нажежаема жичка. Светлинно Излъчващите Диоди (ЛЕД) скоро може да станат стандарт за повечето светлинни нужди. Ние следим  тези открития с интерес и ще ви осведомяваме за последните обновявания в това изследване.

Предимствата на (ЛЕД) осветителните тела

Издържливите (ЛЕД) лампи са  10 пъти по-устойчиви от компактните флоуресценти и дори още по-издържливи от  обикновените с нажежаема жичка.

Откакто (ЛЕД) нямат нажежаема жичка, те не се увреждат от обстоятелства, при които тези с нажежаемата жичка биха се счупили. Защото те са здрави, (ЛЕД) издържат на друсане и удар.

Студените лампи не причиняват  топлинен ефект. (ЛЕД) произвеждат 1 kw|h енергия. Сходните крушки  с нажежаема жичка се стоплят и допринасят за затоплянето  в стаята.(ЛЕД) предотвратяват това затопляне, и по този начин помагат да  се намали разхода на климатика в дома.

Безживачните: никакъв живак  не се използва в производството на Светлинно Излъчващите Диоди(ЛЕД)

По-ефикасните(ЛЕД)лампи изразходват само 2-17 W от електричеството(1–3 до 1-30 от тези с нажежаемата жичка),(ЛЕД)крушките веднъж  поставени в дома спестяват електричество, остават студени и спестяват пари, и в замяна на това те издържат толкова дълго. Малките (ЛЕД) лампи ще удължат живота на батерията с от 10 до 15 пъти в сравнение с тези които имат нажежаема жичка.

Eфективна цена: Въпреки че (ЛЕД) в самото начало са скъпи, цената се компенсира във времето и със спестяване на батерия. Началната им употреба била възприемана изцяло като комерсиална. Но  цената им спада значително в последните няколко години, и все още  спада продължава.

Светлина за отдалечените участъци

Поради ниските изисквания за мощност, (ЛЕД)използването на слънчеви панели става по-практично и по-евтино. Те също са идеални в употреба на малки преносими генератори, които собствениците на къщи използват за резервна енергия при спешни случаи.

Изборът

Много различни модели и стилове на (ЛЕД) крушките се появяват на пазара. Когато избирате лампа имайте предвид следното:

Изберете желаната светлина: прочетете листовката за да изберете подходящото ниво на осветеност. Можете да използвате ватовете за да ги  сравните тези с нажежаемата жичка. Например: 9 W (ЛЕД) са равностойни  на 45 W с нажежаема жичка.

Изберете между топлата и студената светлина:  Новите енергоспестяващи лампи са със студена светлина, която е идеална за работно осветление и тези с топлата светлина най-често използвани за осветяване на малки помещения.

Стандартната основа или тънка основа: (ЛЕД) има ги в няколко вида тънки фасунги или стандартните.

Изберете лампи с високо качество или те ще изгорят преждевременно:не купувайте крушки чрез Е-bay или от намаления. Те са евтини защото са използвани чипове с ниско качество които падат бързо.

Търсете Сертификат!

Светлинно Излъчващите Диодни лампи включват следните сходни видове:

 Лампи разпръскващи светлина

Те са покрити с нагънато оптично стъкло, което разпръсква светлината на по- голяма площ. Тези лампи влизат в различна употреба, както за осветяване  на стаи, веранди, коридори, лампи за четене, и също така за  слабо осветени зони.

Кръгли лампи с реостат за регулиране на светлината

 Те са предназначени най-вече за бани, но се ползват и в други помещения където е необходима подобна светлина. Разхода на енергия е 10W. Регулируеми от 100% до 10% тези лампи имат 200 степени за разпръскване на светлината в обширни зони

 Проследяващо осветление, с тънка основа

 Тези (ЛЕД) лампи са идеално за проследяващо осветление. Те не допринасят за затоплянето на помещението, защото без значение колко дълго работят, не се затоплят. Също така те са 90% по ефикасни от тези с нажежаемата жичка и издържат 10 пъти по дълго от Компактните Флоуресцентни  Светлини. Честотата на заменяне на лампите намалява значително.

Разливащо Отразяване

Тези лампи са с разход от 7.5 до 17W.Някои модели са с реостат за регулиране на светлината  и също като тези по горе са 90% по ефикасни от тези с нажежаемата жичка и 10 пъти по-издържливи от (ЦФЛ)

Изглеждащите като пламък, (ЛЕД) с основата на свещник

Създадени за да заменят лампите тип свещник с  нажежаема жичка. Този вид с фирма на пламък, доставят светлина равнозначна на 25-30W, докато  в същото време  хабят само 3,5 W енергия. Заради топлинния радиатор в основата си светлината не се разпръсва надолу толкова колкото  при типичните лампи с нажежаема жичка.

ЛЕД Лампите с форма на тръбичка

Създадени за да заместят фоуресцентните тръби, тези ги има като 8W и 16W, които заместват традиционните фоуресцентни тръби които са 25W и 40W.Същите често се инсталират на високи тавани в търговски обекти.

Цветни светлинно излъчващи диодни лампи

Повечето лампи в употреба днес са безцветни или бели, общо разпространени в студена или толпа бяла светлина. Но в наличност има (ЛЕД) осветители тела  кoито са цветни, като те се използват като единични лампи или са групирани за специални приложения.

Червени
Червения цвят е традиционен за поддържането на нощно виждане. Някои (ЛЕД) прожектори и фарове имат опция за превключване  на червена светлина за употребa през нощта.

Зелени
Зеленото сега е предпочитания цвят за  пилотите и военните. Зеления цвят е също чудесен за запазване на нощното виждане и не изтрива червените маркировки на картата.

Сини
 Много хора харесват синьото, защото е много лесно за възприемане от очите. Също така е подходяща светлина за четене при по-възрастните хора,които отбелязват че четат в продължение на часове без очите им да се преуморяват.

Бели 
Най-известният от (ЛЕД)цветовете.Тои призвежда мека бяла светлина без ярки отражения,силно осветяване или сенки.

 Кехлибар
Този цвят не привлича насекомите, както обикновените бели лампи,затова се използват за осветяване на дворове,където летящите насекоми са неприятни.

Сравнение между мощността на ( ЛЕД), (КФЛ), и осветителните тела с нажежаема жичка

Знаете ли че ватовете не ви казват колко ярка ще бъде светлината?

За да направите сравнение между различните осветителни тела вие трябва да сте наясно с лумена(единица за светлинен поток). Лумените не ватовете ви показват колко ярка е светлината на лампата, без значение какъв вид е. Колкото повече лумена е толкова е по-ярка светлината. Началото е през 2012г. когато етикети на лицевата част на лампата подчертават яркостта в лумени, вместо разхода във ватове.

 Компактните Флоуресцентни Светлини (КФС)- предимства

 Ефективност 

(КФЛ)  са 4 пъти по-ефективни, и 10 пъти по издържливи отколкото тези  с нажежаемата жичка, също така сравнени с една такава 100W имат същото излъчване на светлина. Използват между 50-80% по малко  енергия от тях.

Ниска цена 

Накратко може да обобщим:  по дълъг живот на осветителното тяло, с разход 18 вата вместо 75. Тоест  имаме 570 киловата спестена енергия, като един ват е 8 цента, и простата сметка: 45$ спестени пари.

Намаляват замърсяването на водата и въздуха

Заменяйки лампа с нажежаема жичка с (КФЛ) осветително тяло ще запазим половин тон СО2 извън атмосферата и всичко това само с живота на една крушка. Спестяването на енергия намалява СО2 емисиите, серния оксид и високото ниво на ядрени отпадъци.
По-новите (КФС) излъчват топла подканваща светлина. Вместо студената от по старите флоуресценти. За тях е използван рядък вид фосфор, благодарение на който е този отличен цвят и топлина

 Избирайки Компактните Флоуресцентни Светлини

КФС идват в много форми и размери. Когато поръчвате тези осветителни тела, попитайте консултанта за препоръки и обърнете внимание на  следното:

 КФС лампите имат КАЛВИН или К номер отбелязан на опаковката. Между 2700-3000К излъчват ярка светлина. Колкото е по-голям К номера толкова светлината става по-близка до дневната.

КФС имат най-различни форми които се закрепят по различни начини и изглеждат по различни начини. По-долу на тази страница ще обърнем малко  повече внимание на едни от най -често разпространените
видове.
     

 Видове  Компактни  Флоуресцентни Светлини (КФС) 

КФС, както вече споменахме съществуват в много различни форми и размери. Някои имат 2, 4 или 6 тръбички. По-старите модели, или специалните модели имат отделени тръбички. Някои КФС имат тръбички и баласт (електрически баласт-устройство предназначено да се ограничи количеството на ток) които са свързани дълготрайно. Това ви позволява  да подмените тръбичките без да сменяте ел. баласт.
Следващите КФС образци, идват със стандартните фасунги за по- лесно поставяне  в домашните приложения.
 
Спираловидни Оцветителни Тела

Тези лампи са направени като продълговата тръбичка в спираловидна форма,която има сходни  външен вид и качество на светлината като стандартните лампи с нажежаеми жички. КФС осветителните тела са направени в няколко размера за да може да се закрепят към различни фасунги.
  
Оцветително тяло с тройна тръбичка

 Тези КФС имат повече тръбички на по малко пространство, което генерира даже  повече енергия в по- малка крушка. Те най -често се използват за настолни лампи, лампи за четене, както и висящи лампи.
 
Стандартни лампи

Те са стандартни КФС спираловидни  лампи, които са поставени в куполовидно покритие, допълнени със стандартна основа която съвпада с общите фасунги. Стъклото разпръскващо светлината осигурява качество на светлината сходно с нежно бялото при лампите с нажежаваща жичка.

Кръгли осветителни тела

Тази форма е най-често използвана за осветяване на огледалата в банята, както и за висящи осветителни тела.

Разляти осветителни тела 

Тези лампи са създадени за да бъдат подходящи за вътрешно и външно осветление. Те осигуряват разпръскване на мека бяла светлина, и създават по-малко топлина от разлятите лампи с нажежаваща жичка или халогенните крушки.

И накрая просто може да си направим извод:

Енергоспестяващите крушки са в помощ на домакинството и не само! С ниския си разход на енергия, достъпните цени и качествена светлина те покориха световните пазари.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *