Как да изберем качествен фаянс, теракот или гранитогрес?

Оптималният избор на фаянс, теракот и гранитогрес се определя от характеристиките на материала, от който са направени

Да избереш качествени керамични плочки е сложна задача. На пазара у нас ще се натъкнете на стотици производители, които ще ви затрупат с предложения от колекции, дизайни и дори – формати. За да откриете това, което наистина ще ви свърши работа, трябва да направите избор преди всичко между трите основни вида плочки – фаянс, теракот и гранитогрес.

Те се различават по начина производство, което определя различната им ударо- и износоустойчивост, водопроницаемост, устойчивост на замръзване и т.н. Всички тези характеристики определят бъдещото им приложение и цената им.

За да успеете да изберете висококачествен фаянс, теракот, гранитогрес обаче, първо трябва да можете да ги различите:

Фаянсови плочки


Когато се изработват, се прави смес от глина, пясък и минерали. След като се оформят, плочките се покриват с глазура, която може да прозира. Много са популярни, но истината е, че не се отличават с изключителна здравина. По тази причина ги използват за облицоване на стени – в бани, предимно или за оформяне на декоративни акценти като кухненски гръб или бокс.

Едно от предимствата им е, че се поддържат изключително лесно.

Теракота

Теракотата е изпечена на ниска температура органична глина. От материалът се правят прочутите плочици с характерен цвят, носещ същото име. Няма да ги сбъркате – представляват особена комбинация от кафяви, оранжеви, червеникави оттенъци.

Изглеждат крехки заради лекотата си, но са по-надеждния избор в сравнение с фаянса. Имат по-висок индекс на промокаемост, режат се и се оформят по-лесно, но пък има вероятност да задържат вода и не са така износоустойчиви. Добър избор са за облицоване на подовете в кухнята, хола, коридора. Няма да сбъркате, ако ги залепите и в банята, но трябва непременно да са с покритие, което ще попречи на абсорбирането на влагата и образуването на мухъл.

Гранитогрес

Плочите гранитогрес също се получават от изпичането на органични керамични смеси, но при висока температура. Много са красиви и наподобяват различни повърхности. Гранитогресът е тежък, скъп материал, но много устойчив. Това го прави по-труден за обработка, но по-надежден за дългогодишно използване при температурни разлики и обливане с вода. Плочите гранитогрес на пазара са с най-различни повърхности – натурални, полуполирани и глазирани.

Добрата новина за потребителите е, че новите технологии позволяват производството на плочи, които изглеждат като теракотени, но са здрави и устойчиви като гранитогрес!

Как да изберем висококачествени керамични плочки?

Когато сте наясно с бюджетните рамки на ремонта, който планирате, за да направите компетентен избор на облицовка, трябва да сте наясно и с други важни характеристики на керамичните плочки:

1. Формат на плочки

За да изглежда готовият интериор цялостен и красив, трябва да обърнете внимание на съотношението между размера на плочките и параметрите на помещението, в което се извършва ремонтът.

Специалисти съветват да изберете такъв формат, който налага минимум изрязване. Какво означава това? – Ако, например, стената на помещението е широка 120 см, много по -добре ще е да облицовате с две плочки по 60 см, отколкото с три по 50 см, и да допълните с една изрязана.

По-опитните в ремонтите ще ви посъветват да купите 15% повече от необходимото количество, за да се застраховате от загуби по време на облицоването.

Имайте предвид, че размерът на плочките може да е различен от посочения в каталога. Става въпрос само за няколко милиметра, но те могат да объркат сметките и идеите ви.

2. Предназначение

Както ви обърнахме внимание, изборът на качествена облицовка е свързан с местоположението на бъдещата облицовка. Повечето потребители не са съвсем наясно с това и се увличат по декоративните елементи върху плочките. Това обаче е подвеждащо!

Плочките, които са по-подходящи за стени се отличават с интересен дизайн, лъскаво или полирано покритие и релеф. Тези, които са предназначени за пода са износоустойчиви: декоративната шарка не се изтрива, независимо от всички обувки, тежки предмети и мръсотия, които преминават през тях.

Подовото покритие трябва да е с нехлъзгаща се повърхност, затова и плочките, от които се прави са предимно матови.

Високата им издръжливост е ясна. За да бъде такава, обикновено плочите се произвеждат по-дебели от тези, които се лепят на стените.

3. Покритие

Плочките най-често са гланцирани и матови. Предимството на първите е техният ефектен външен вид. Благодарение на огледалния ефект, който създават, те се отличават с блясък. Той прави стаята визуално по -просторна и тържествена. Проблемът е, че най -малките петна и драскотини се забелязват по бляскавата повърхност, дори да става въпрос за капки вода. Другият им недостатък е, че са хлъзгави, а това ги прави нежелани за места с висока влажност – бани, открити тераси или веранди.

Матовите плочки имат груба текстура, която не отразява светлината, но пък прави по-незабележими прах, ивици, пръски и др. Те са изключително надеждно покритие за помещения, в които се ползва вода като кухнята и банята.

4. Износоустойчивост

Когато купувате плочките си, трябва да попитате консултанта за нивото им на устойчивост. То се измерва в стандартни PEI единици. Така се определят класове качество от I до V. Колкото по -висок е този показател, толкова по -устойчива е плочката.

Ако изберете материал за много използвано помещение като магазин или кафене, трябва да изберете плочки с индекс PEI V или PEI IV. PEI I е подходящ за помещения с нисък трафик като баня в апартамент. Плочки с рейтинг PEI I или PEI III са подходящи за облицовка на кухнята, коридора, спалнята.

5. Коефициент на триене

С него се измерва възможността да се подхлъзнете по повърхността на облицовката.Колкото е по-висок е коефициентът на триене на мокра повърхност (R), толкова по-стабилни ще се чувствате върху плочките. Например: За сухи зони, където възнамерявате да ходите боси, като спалня или хол, са подходящи плочки с коефициент R9. За помещения, в които подът често е влажен – R10. Коефициент R11 трябва да имат плочки, използвани за покритие на открит балкон, веранда или тераса. Плочки с R13 се използват в промишлени предприятия и на многолюдни обществени места.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *