Семеен дом в малко студио: Да разпределим пространството ефективно

Без значение дали става дума за ваканционен дом, който ползвате само през лятото и зимата, или за първото ви семейно жилище, ако живеете в студио неизменно се сблъсквате с един сериозен проблем–как да организирате най-ефективно пространството, така че да има място за всичко?

В днешната статия ще се опитаме да ви дадем няколко идеи, как да организирате пространството у дома така, че да има място за всичко.

Интериор за студио спалня

Вградени легла и подвижни етажерки

В жилищата тип студио няма много място, затова е по-добре да не се затормозявате излишно с твърде много мебели. Най-добрият избор, който може да направите, е да изберете падащо легло. През деня то се прибира, а вечер може да го сваляте отново. А проблемът със съхранение на завивките ще отпадне, когато монтирате шкаф за тях над него.

Този тип мебел може да съчетаете със сгъваема маса, която да се монтира от лицевата страна. Допълнете с канапе и ще имате идеален дневен тракт, в който можете да почерпите с кафе приятелите си, винаги, когато ви дойдат на гости.

дом студио

Подвижните етажерки са друг начин ефективно да разделите пространството. В случай, че вграденото легло се окаже мисия невъзможна, може да си помогнете с разтегателен диван и подвижна етажерка. Тя ще послужи като преградна стена между кухненския кът и дневната. А в същото време няма да губите от светлината или пространството в дома. Още повече, че винаги може да я преместите.

интериор на студио сандък

Раклата на баба–идеалната пейка, кухненски остров или поставка за цветя

Ако имате стара ракла не си и помисляйте да я изхвърлите. Може да я реставрирате или да я облицовате с фолио, ако не ви харесва. Добавете подвижни колелца и ето ви малка масичка за кафе, сандък за съхранение или дори кухненски остров, ако е на подходяща височина.

идея за студио - дневна

Също така може да използвате раклата за допълнителна площ за сядане в студиото–подпрете я под прозореца, сложете върху нея седалки от дунапрен, големи квадратни възглавници и може би една табуретка. И имате перфектно място за отдих, почивка или релакс. Плюс допълнителна площ за съхранение на вещи, които не ви трябват постоянно.

Интериор за студио кухня

Вградената кухня също пести пространство

Няма начин, нужно е да има и кухня у дома. Но как да я организирате така, че да не заема твърде много място. Най-лесно е като е изберете кухня за вграждане, при която всички термоплотове, хладилници, печки, перални и миялни машини са вградени. Така със сигурност ще спестите място. В кухнята да имаш достатъчно площ от голямо значение, но тъй като е трудно да разгърнете нужните ви квадрати, ето няколко хитроумни идеи, които могат да ви послужат. Монтирайте изтеглящи се плотове над долния ред кухненски шкафове. Допълнителна площ ще ви даде и сгъваем плот на маса, който може да монтирате в стената.

А децата?

Най-голямо предизвикателство за семействата с малък дом е осигуряването на лично пространство за децата. В този случай вариантите са два – или вие се качвате на тавана – буквално, или организирате там лично пространство за тях.

Детска спалня
Малчуганите обожават подобни места, където да си играят или да спят, затова е желателно добре да ги обезопасите. За целта обаче е нужно да имате висок таван, който да ви послужи за изграждането на своеобразно второ ниво. Може да организирате детската над кухнята или над вградения гардероб, като задължително се уверете, че има стабилна опора, която да крепи детското легло. Него също може да скриете с фалшиви сгъваеми вратички за шкафове, а подвижна или сгъваема стълба да осигурява достъп на детето до там.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *