Кухня по конец: Всичко, което трябва да знаем за нейното обзавеждане

Кухнята е едно от най-важните помещения във всеки дом. Тук не само се храним и приготвяме храната, но и изпълняваме още куп дейности. Затова, когато я обзавеждате или ремонтирате, има няколко неща, които непременно трябва да вземете под внимание.

защита от влага

1. Осигурете си защита срещу влагата

В кухнята се готви, мият се съдове, а често пъти се и пере. Тук се отделят много изпарения и е задължително да имате, ако не аспиратор, то поне вентилатор. Най-добре е да го монтирате над печката и котлона, за да абсорбира миризмите и влагата възможно най-бързо. Но дори и да не готвите често в помещението, ако сте с алуминиева дограма, не забравяйте, че тук най-бързо ще се образува конденз през зимата, а по стените ще избиват мухъл и влага. Затова поискайте прозорци със специални вентилационни отвори, с които да се осигурява циркулация на въздуха и да се избегне запотяването на стъклата. Или проветрявайте редовно, за да предотвратите образуването на патогенните бактерии.

плочките в кухнята

2. Плочките и миещите се тапети са най-доброто решение срещу задържането на миризми и петна

Миризмите са друг проблем, с който трябва да се преборите в кухнята. Колкото и добра вентилация да имате, ако приготвяте храна, миризмата почти винаги остава и сякаш се наслоява. Често пъти дори мазилката може да ви мирише на храна, или тапетите, особено ако са релефни. Затова е най-добре да използвате плочки или миещи се тапети в помещението. Така винаги можете да се освободите от миризмата на изгоряло по тях, като ги минете с мокър парцал и препарат за почистване. А и се почистват по-лесно. Плочките са най-добрият избор и при покриване на кухненските гърбове. Те не повреждат от влагата и лесно се поддържат. Освен това може да импровизирате, като изберете плочки тип мозайка, или големи плочки в средиземноморски стил.

Кухненски под

3. Гранитът е по-добър избор от паркет

Готвите, разливате, изпускате прибори и съдове, капете вода. Паркетът е хубаво нещо, но не и в кухнята. За това помещение най-добре изберете теракотени плочки, гранит, или в краен случай плътен балатум, който да имитира дърво и го поставете на пода. Дори най-качественият паркет се чупи, драска или раздува от влагата и след няколко години ще се наложи да го сменяте с нов. Да не говорим, че ако го залеете с вино, чай или други напитки, могат да останат неизличими петна. Затова по-добре се спрете на по-устойчива настилка, когато става въпрос за кухненско помещение. Така и разходите за поддръжката му ще са по-малки.

кухненска мивка

4 Защитете плотовете си от водата

В никакъв случай не правете компромис с избора на качествена кухненска мивка и средствата за изолация на кухненските плотове и гръб. Най-добре изберете широка мивка с две крила, където да разположите сушилниците за съдове. И не подминавайте с лека ръка качествената изолация от влага. Ако плотовете ви са от дърво или дървени плоскости, много внимателно ги изолирайте от влагата с всички средства. Или изберете за материал за кухненски плот камък и метал. Във всички други случаи осигурете много качествена изолация, в противен случай много скоро плотът ви ще започне да се раздува от влагата и да се разпада.

разпределение на мебелите

5. Златният триъгълник–печка, мивка, хладилник

Има едно правило, което всички интериорни дизайнери се стараят да спазват. И то е свързано с трите основни уреда в кухнята–мивка, печка и хладилник.

В идеалния вариант мивката е разположена на 1–1,5 метра от хладилника и печката. Последната е най-добре да се разположи по такъв начин, че да бъдат избегнати травми и изгаряния. Не е желателно да разполагате трите уреда един до друг, а още по-нежелателно е да поставяте печката и хладилника в непосредствена близост един до друг, тъй като това може да повреди уредите и да повлияе на качествата на храната.
Идеалното разположение за хладилника е един от ъглите на кухненското помещение, а печката да бъде вградена или разположена така, че да се сведе до минимум риска от травми, когато я ползвате. Мивката е добре да е в центъра на дома, тъй като е най-използваното съоръжение, дори и да имате миялна машина.

ниво на кухненските мебели

6. Осветлението трябва да е на ниво

Когато се храните, над масата за хранене винаги трябва да е добре осветено. Затова е желателно да осигурите много добро осветление в кухнята. Също така е препоръчително да имате допълнително разположени осветителни тела над печката или около нея, както и над мивката. Декоративно осветление около шкафовете пък може да ви спести неудобствата, ако ставате нощем. Не забравяйте и за контактите. Монтирайте ги по-далеч от мивката, но близо до работните плотове. Може да използвате и скрити контакти при необходимост, но е важно да имате такива на една ръка разстояние, особено, когато ползвате различните уреди.

ниво на мебелите - височина

7. Съобразете идеалната височина на работните повърхности

Когато избирате мебели и уреди за кухнята, уверете се в едно–че ъгълът на навеждане над тях е не повече от 20 градуса. Съобразете ръста си с височината на мебелите и уредите, които купувате и гледайте да са на височина най-много 75–90 сантиметра спрямо вашия ръст.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *