В духа на Япония–каменна градина у дома

Япония е една от страните, в които философията заема важна част във всяка една сфера на живота–културна, икономическа, историческа, дори по отношение на природата. А едно от най-уникалните й проявления е каменната градина на философа, която няма да видите никъде другаде. Това не е обикновен декоративен стил в градинската архитектура, а специално място във всяка градина. В Япония — една страна разположена върху осем острова, чиито брегове са само от скали, камъните винаги са имали специално значение.


В древната будистка философия се е вярвало, че Буда се крие във всеки камък. Първоначално каменните градини били характерни само за храмовете, но в последствие станали популярни из цялата страна. В модерната източна философия обаче каменните градини представляват импровизиран модел на Вселената. Камъните са специален символ, който японците използват, за да представят своята визия за света и вярванията си.

Освен това тяхното подреждане се основава на изключително сложна и хармонична схема. А ефектът често пъти е поразителен и надминава всички очаквания.

дизайн на японска градина

Големите каменни блокови символизират скалите, планините или островите, а малките камъчета са въплъщението на водата. Главна роля в каменните градини играят именно камъните и много рядко в тях има растения. Ако решите да създадете своя японска градина от камъни, ето няколко основни принципа, на които тя трябва да се подчинява:

стилна японска градина

1. Камъните в градината са нечетен брой.;
2. Някои елементи трябва да изглеждат като израстващи от земята. В резултат на това каменните блокове се вкопават дълбоко в почвата и изглеждат все едно израснали от нея.
3. Всички големи камъни са с различна големина и форма. Не трябва да има два еднакви камъка.
4. Камъните се поставят хоризонтално. По този начин се балансира енергията и се хармонизират вертикалните обекти–ограда, мрежа, дървета.
5. Главният принцип е асиметрията–не трябва да има идентични елементи и паралели.
6. Цялата територия на градината трябва да е покрита от слой плитки камъчета или пясък.
7. Проектът за градината се базира на принципа на седмоъгълника. Камъните се разполагат върху пресечните точки на неговите линии. В случай, че градината е малка се използва само една част от точките.

японска градина варианти

Освен внимателното разполагане на основните елементи като големи скални блокове и речни камъни, в градината също така могат да присъстват растения, огради, пясък и мостове. Пясъкът обикновено представлява ситен чакъл, който се оформя в различни фигури, с помощта на специални гребени. Фигурите също трябва да са в хармония с цялата композиция.
Оградата от своя страна се намира от една или две страни на градината и е изработена от бамбук, бетон или камъни.

изграждане на японска градина

Мостовете и растенията са крайния елемент, който завършва японската градина. По-големите градини включват в състава си каменни мостове, които минават над пясъчните реки и символизират връзката между водата и природата. Що се отнася до растенията, малки алпинеуми или покрити с мъх и трева участъци, се ограждат от пясъка и оформят малки острови. Тяхното включване в дизайна на каменните градини набира популярност най-вече в Европа, а в Япония те обикновено са заменени от вишневи дървета.

модел на японска градина
В японските каменни градини важно място заема и каменната пътека. Задължително е да си създадете такава, без значение дали става въпрос за алеи край стените на дома или други.

елегантна японска градина

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *