Организиране на домашна градина на закрито

Организирането на домашната градина може да изглежда лесно, но истината е, че изисква доста усилия. Ако през есента сте приспали част от растенията за зимата, а през първите пролетни дни сте ги събудили, сега е моментът да ги изнесете навън. Подреждането им на терасата или край прозорците обаче може да се окаже точно толкова сложно и трудно, както и организирането на градината навън.

домашна градина идеи (2)

организиране на градината (3)

Ако растенията ви са деликатни и не обичат промени в температурата, най-добре е да ги оставите вътре, в стаята. Но да ги подредите по такъв начин, че да изглеждат не само оригинално и красиво, но и да получават необходимата светлина и топлина.

организиране на градината (2)

Класическа етажерка до прозореца

домашна градина идеи (3)

В този случай подредете растенията така, че тези, които не обичат особено много светлината, да останат отдолу. На горния рафт поставете саксиите с цветя, които обожават слънцето. И ги поливайте редовно. Уверете се, че слънчевите лъчи няма да падат пряко върху сенколюбивите растения. И дори може да поставите завеса или полупрозрачен параван, който да намали слънчевите лъчи върху тях.

Дизайнерска етажерка във височина

декорация за цветя

Може да използвате полукръг, за да подредите саксиите по височина. Правилото тук е същото–сенколюбивите по-долу, а тези, които обичат слънцето–по горе. Все пак, тази стойка е подходяща за растения, които не се нуждаят особено от светлина. И може да я използвате, за да поставите и няколко висящи саксии за допълнителна оригиналност.

Домашен алпинеум

домашна градина идеи (1)

В този случай поставката за цветя ще играе ролята и на алпинеум. Създайте кръгло или дъгообразно съоръжение като намалите диаметъра на етажерките на височина. На най-долния рафт добавете още големи парчета скали и саксии между тях с по-големи и масивни цветя. На втория рафт камъните стават по-малко, а саксиите и растенията–също. На най-високия рафт може да поставите и растение с големи листа, които да се превърнат в завършващ акцент на композицията.

В японски стил

домашна поставка за цветя

Може да си направите вертикална висяща японска градина, като поставите симетрията на пълно място. Две C-образни системи за цветя се разполагат една срещу друга, а саксиите, цветята и дори поставките се съгласуват да са идентични по цвят. Същото се отнася и за висящите саксии, които могат да бъдат закачени. Предимството на този стил е, че можете да го разположите и като пано или картина в стаята. Изглежда не само стилно, но може да се превърне и в основен акцент в интериора.

Дизайнът е подходящ за жилища в класически азиатски стил, или комбиниращо изчистения японски интериор и в едноцветен дизайн.

 

Вита стълба

поставка за цветя

Още един красив начин за декорация. Поставка за саксия във формата на вита стълба ще изглежда очарователно в жилище във винтидж стил или ретро интериор.

 

Геометричен стил

организиране на градината (4)

Етажерките в геометричен стил са изключително подходящи за модерните жилища с малко пространство и изчистен дизайн. Моделът предвиждат разположение на различни саксии в едноцветни стилове. Подходящи са и за коридор или антре, или за дневна стая и дори за спалня. Изключително елегантно и стилно.

 

Шаби шик

домашна градина

Идеални за целта са старите домакински стълби или изработените етажерки в тип стълба. Те са чудесни за подреждане на саксиите с големи, ярки и кичести цветове, които имат голямо разнообразие от нюанси.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *