Капково напояване за двора и градината

Капково напояване в двора и градината

Напояването на градината често води до сериозен разход на вода, време и най-вече–физическа енергия. Този трудоемък процес обаче, лесно може да се автоматизира и дори нещо повече–да се направи много по-икономичен и автономен във всяко едно отношение
Чрез системата за капково и микронапояване, можем да подаваме вода и минерални вещества директно до корените на растенията, без допълнителен разход на вода, при това без загуба на минерални соли, полезни вещества и най-вече изпаряване на водата. А най-хубавото е, че вече съществуват и автоматизирани слънчеви напоителни системи, които значително увеличават коефициента на полезно действие и спестяват значително разхода на електроенергия за нуждите на градината.

системи за капково

Как да си направим система за капково напояване у дома?

На пазара вече има изключително ефективни системи за капково напояване, които са подходящи не само за големи площи, но и за цветя, домашни зеленчукови градини, овощни градини и други. Но, ако сте решили да си направите сами система за капково напояване, най-добрият начин е като закупите всички необходими материали и само сглобите съоръжението у дома.

Специфики

При капковото напояване, особено важно значение имат маркучите, които подават вода. Много е важно в отворите на тръбите да не попадат други частици, освен вода. Самите тръби са с изключително фини отвори, разположени на равно отстояние един от друг. Затова когато полагате системата, преценете внимателно разстоянието между отделните растения и отделните капкови системи.

Системи за капково поливане

Отгоре те се покриват с пръст, но макар, че разходите за монтаж и употреба да са по-високи, тя е по-рентабилна, спрямо алтернативните напоителни системи

Как може да си направим сами капково напояване у дома?

Ако не искате да купувате материали за готови системи, достатъчно е да си осигурите полиетиленов маркуч с отвори, тръби за пренасяне на водата и варел за вода. Изграждането става като стандартните ВиК тръби за топла вода се монтират хоризонтално и с помощта на фитинги ги свързвате с полиетиленовите маркучи за капково напояване. Убедете се, че системата е добре уплътнена и няма разход на вода извън предвидените зони за поливане.

Системи за капково поливане


Главните захранващи тръби, които са оформили гребен с маркучите, вече може да свържете с помпа към резервоара, а варела вдигнете на височина от 1,2 – 1,5 метра над нивото на почвата. Разположете полиетиленовите тръби на разстояние не по-малко от 10 см от стъблото на растението. Корените сами ще намерят нужната вода. Може да направите системата автоматизирана, като поставите автоматична система, която на определени часове да пуска водата и да я спира или периодично вие самите да включвате и изключвате напояването сами.

Капково напояване с шишета

Класическото капково напояване ви изглежда твърде трудоемко, има още един начин. Напълнете шишета от бира или минерална вода с обем 1, 5–2 литра, напълнете го с вода и пробийте много малка дупка в капачката. Така че да капе, но не и да тече. След това върху тел или стойка, поставете шишето точно над растението, което искате да бъде полято. Водата ще тече малко по малко върху корените и растението ще получава малки количества вода непрекъснато.

Система за поливане

Алтернативно решение е да надупчите тръбите на няколко места, да поставите над почвата суха слама и да подредите шишетата отгоре. Сламата ще задържа влагата, а в същото време шишетата с вода ще осигуряват постоянно напояване на продукцията. Този метод е подходящ за храстови растения, или такива, които са на колове, за да не се получи гниене. И е доста евтина алтернатива на капковото напояване.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *