Как да отгледаме финикова палма в домашни условия

Финиковата палма е предизвикателство за всеки един любител на цветята. Колко често ви се е случвало отивайки на гости завистливо да поглеждате към това райско растение? Вероятно неведнъж. В България то е разпространено само като стайно и е известно, че се развива с изключително бавни темпове особено в първите години. Нека това не ви притеснява и не ви дава повод да хвърлите саксията през терасата. Както се казва „Хубавите неща стават бавно“

Отглеждане на финикова палма

Поливане

Финиковата палма не е особено капризно растение, но има някои особености, на които трябва да обърнете внимание. Поливайте палмата винаги когато забележите, че почвата в саксията е изсъхнала. Важно е да отбележим, че водата не трябва да бъде обикновена чешмяна, а филтрирана. Оросявайте финиковата палма поне веднъж седмично, за да може листата да „дишат“.

Присаждане

Това може и да не ви е известно, но финиковата палма е растение с много дълги корени. В пустинни условия те спомагат за достигане на влажна почва. В домашни условия се забелязва, че корените и започват да се прокарват през дупките на саксията, но това се случва едва след втората година. Това е причината, поради която се налага ежегодно преместване нарастението в по – голяма саксия.

Светлина

Препоръчително е финиковата палма да се отглежда на сенчесто място. През летните месеци може да се излага на по – сина светлина, но не и пряка. В противен случай рискувате листата ѝ да пожълтеят и в последствие да изсъхнат.

Размножаване

Финиковата палма се размножава чрез така наречените издънки или чрез семена. Ако се опитвате да извадите издънка от саксия с възрастно растение има много голяма вероятност да не успеете, понеже корените им са се сплели. В случай, че нараните корена на младото растение, не си правете труда да го засаждате, то е обречено. Препоръчително е да засадите няколко костилки в саксия да поливате редовно и да покриете повърхността с тъмна хартия или полиетилен. След около два месеца новите растения ще поникнат. Вие трябва да го разделите навреме, преди корените им да се оплетат.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *