Да си направим зимна градина у дома

Все повече хора жадуват за близост с природата. И все по-малко са възможностите за това в панелната градска среда. Един от вариантите е да си направите собствена зимна градина у дома.

Ако живеете в къща, не изглежда толкова трудно да отделите една от стаите в жилището за собствена зимна градина, но ако сте в апартамент, има доста неща, на които задължително трябва да обърнете внимание. Ето и конкретните условия, които трябва да вземете предвид, когато създавате зимна градина на балкона.

екзотична зимна градина

1. Безопасност на балкона

Ако планирате да отглеждате различни растения на терасата, най-добре е да укрепите балкона. Уверете се, че пода и парапетите са устойчиви. Все пак върху тях може да поставяте и по-големи дървета или големи саксии с растения, поради което трябва да сте сигурни, че той няма да поддаде под тежестта им. Особено, ако живеете в панелно жилище.

градина на балкона

2. Осигурете добра вентилация

Предвид факта, че растенията ще живеят на балкона ви, трябва да има добра вентилационна система за пречистване на въздуха, дори и през зимата. Ако нямате достатъчно добра вентилационна система, това може да доведе до измръзване или прегряване на растенията и дори да ги убие.
Не подценявайте нуждата от вентилация, особено, ако сте затворили и двете тераси у дома. Задължително е да проветрявате помещенията редовно.

Градина

3. Поддържане на една и съща температура

Обичайно растенията се чувстват добре на температура около 20 — 22 градуса. Вземете това под внимание, когато правите своята зимна градина. Ако не можете да постигнете тази температура само от слънцето, то е най-добре да използвате и допълнителни топлинни източници. Само имайте предвид, че те трябва да стоят далеч от растенията, за да не ги повредят.

зимна градина у

4. Материали за изграждане на зимна градина на балкона

Много хора си мислят, че е достатъчно да затворят терасите, да подредят цветята и имат готова зимна градина у дома. В действителност отглеждането на растения в почти парникова среда може да повлияе доста зле на самото помещение. Най-добре е да облицовате стените с плочки, специално третирано дърво или камък. Това се прави, тъй като се повишава влажността през зимата или лятото в градината, а това може да доведе до образуването на плесен или мухъл.

панорамна зимна градина

5. Осветление

И стигнахме до другата най-важна точка от изграждането на зимната градина. А именно — осветлението. Много внимателно избирайте мястото, където ще разположите зимната си градина. И имайте предвид, че растенията изискват наистина специални грижи.

Най-добре е да направите зимна градина, ако балконът ви гледа на югоизток. По този начин цветята ще получават топлина и светлина от слънцето за по-дълго време. Но дори и апартаментът ви да не е с такова изложение, не се притеснявайте. Може да направите градината с южно, източно или дори западно изложение. Но в никакъв случай не я правете на тераса, която гледа на север. Или изберете растения, които не се нуждаят от много светлина и топлина, тъй като там няма да виреят други.

Красива зимна градина

6. Отделете помещението от останалата част от дома

Много хора правят зимни градини с идеята да превърнат тази част от жилището в оазис към дневната или спалнята. Не правете тази грешка. Задължително монтирайте плъзгащи се френски прозорци или стъклен параван, който да отделя зимната ви градина от дневната или спалнята. Високата влажност на това помещение може да повлияе зле на микроклимата в жилището, а ако предпочитате по-висока топлина през зимата, отколкото е нужна на растенията, да ги разболеете или направо да ги уморите.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *