Как да пестим пари от потреблението на енергия в дома?

 

Сметките за осветление и отопление в домовете на българите са голям процент от доходите на средната класа. Енергията за дома не е скъпа, но често не е съобразена с доходите ни. Или ако трябва да сме честни, често начинът ни на мислене не е съобразен с заплатата ни. Много от разходите ни биха били спестени, ако съумеем да спазваме поне няколко от тези прости съвети:как да пестим пари от потреблението на енергия в дома

 • Ако домът ви не е изолиран и не е със сменена дограма, направете го. Това означава, че ако разчитате на панелно жилище с дървена дограма, всеки опит да охладите или да отоплите стаята си е жива загуба на пари. Защо ви е да вдигате или да сваляте температурата на околното пространство, като плащате за това през носа си? Ако нямате пари за тази инвестиция, лесно можете да вземете заем срещу лична карта, който можете да върнете на равни вноски и дори без лихва.
 • Не пропускайте заплащането на сметките си, повече от дружествата ще ви натоварят с огромни лихви, които няма смисъл да плащате и да товарите себе си, заради пропуски и немарливост. Няма как да избягате от сметките, не си правете илюзии.
 • Забравете за опцията STAND BY. Тя е измислена за мързеливи хора, които искат да могат лесно да включат всичко от дистанционното, без да хабят сили и да стават. Същевременно, тази опция, приложена в телевизора или компютъра, води до това, че те са постоянно под работен режим, консумират ток, който колкото и да е малък, съчетан с дълги периоди на неактивност, просто пише цифрички към сметката ви.
 • Обичате ли да ви е светло? Най-интересно е когато посред бял ден си пуснете осветлението, защото артистично сте пуснали и завесите. Изкуствената светлина не е добра за зрението, отделно ви струва скъпо ненужната и употреба в светлата част на деня.
 • Говорейки за осветление, нали не сте забравили да подмените с енергоспестяващи лампи? Мит е, че излизат от строя много по-бързо от другите, реализират сериозна икономия на енергия, а ако добавите и датчик, който да позволява да регулирате и силата на осветлението, тогава нещата станат наистина интересни за вас.
 • Как се отоплявате? Избрали ли сте най-удачния начин и най-икономичните уреди за това? Икономичността на климатиците, удачно използвани и правилно монтирани – съвсем не е търговски трик. Ако използвате стари климатици, които не са почиствани и не са монтирани дори правилно, не се изненадвайте, вие плащате повече, а не получавате достатъчно.
 • Отопление и готвене на газ? Също не е лоша идея, стига да имате техническата възможтност, както и желанието да инвестирате еднократно в уреди и инсталация. Веднъж направен, този разход се връща многократно, дори и с тенденцията за растящи цени на газта.
  Ако дори един от тези съвети ви е замислил, то няма да е лошо и да направите необходимото.
  http://burzi-krediti.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *