Пасивно отопление, или как да намалим разходите за електроенергия у дома

Добрият дизайн в комбинация с ефективна изолация може да спести сериозно от сметките за отопление. А за целта имате нужда само да спазите няколко прости стъпки, които да гарантират спокойствие и комфорт в жилището не само през зимата, но и през лятото.

Два са ключовите аспекти на пасивното отопление, които е нужно да спазите. И единия от тях слънцето, което в комбинация с интелигентен дизайн може да се превърне във ваш съюзник през всеки сезон.

пасивна къща

Това може да намали кондензацията и влажността през зимата, а също така и да направи дома ви по-здрав и по-удобен.

Слънчева енергия за отопление

В комбинация с добра изолация и подходящ дизайн, слънцето може да се превърне в много ефективно средство за отопление.Не е нужно да харчите повече, за да сте сигурни, че домът ви е добре изолиран. Ето няколко идеи, как да осигурите комфорт в дома, без да плащат допълнително.

1. По-добра изолация на стените

Поставете вата от вътрешните страни на стените, които може да покриете след това с гипсокартон и мазилка. Ако не искате да използвате мазилка, може да монтирате специални стъклотекстилни тапети, които после да боядисате в цвят по избор.

пасивно отопление

2. Сменете дограмата

Задължително сменете изметнатата или счупена дограма с друга. Може да поръчате PVC или дървена дограма, по ваш вкус, но се убедете, че сте гарантирали добра изолация на дома. И допълнително поискайте вентилационни отвори в касата, за да се осигурява редовна и надеждна вентилация, която да избегне образуването на конденз.

3. Качествена изолация на пода

Бетонните подове са често срещани в многоетажните жилища и често се оказват най-големия противник при опитите за отопление на дома, само със слънчева енергия. За да решите проблема има няколко начина. Един от тях е монтирането на подово отопление, а другият–по-добра изолация. Специалните изолационни подложки, които може да поставите под паркета, както и килим над него, определено биха помогнали за задържане на топлинатав стаята. И ще гарантират по-качествена изолация.

4. Изолация на тавана

Може да използвате вата или окачен таван, ламинирани плоскости или други средства, с които да намалите разхода на енергия. Бетонните плочи бързо се нагряват, но и бързо изстиват. Затова е най-добре да монтирате окачен таван или да изолирате бетонния с допълнителна изолация. Дори обикновените стиропорни плоскости могат да намалят разхода на енергия.

Най-общо казано, за пасивно отопление може да помислите, когато изграждате дома си отново. Големи прозорци с по-качествен стъклопакет осигуряват не само топлина, но и светлина в дома, без в същото време да я връщат обратно. Качествена вентилация и добра изолация на стените с вата и гипсокартон или пдч плоскости осигурява бързо и качествено запазване на топлината, а през лятото не позволява прекалено нагряване на помещението вътре.
пасивен дом
Ако вече имате готов дом, отново вътрешната и външна изолация е един добър начин да осигурите по-ниски разходи на енергия за отопление.

Запазване на топлината

След като вкарате топлината у дома, доста по-трудно е да я задържите. За да запазите топлината, използвайте двойни завеси, блокирайте теченията в помещенията, осигурявайте редовна вентилация и най-вече–избягвайте появата на влага в дома. Също така проектирайте по-големи прозорци от северната страна и по-малки в южните страни на къщата. Разположете ги така, че стрехите да пропускат слънце в къщата и през зимата.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *