Отопление на пелети — нова мода или най-ефективното отопление?

Горене на пелети

Защо да изберем пелетите като средство за отопление?

В последните години стана модерно отоплението на пелети. Все повече семейства избират този начин на отопление, тъй като е свързан с по-малко замърсявания, ниски отпадъчни продукти и по-лесно транспортиране и съхранение на пелетите.

Но наистина ли са толкова ефективни и безвредни за околната среда?

Отоплението на пелети несъмнено притежава доста предимства. На първо място те се произвеждат от дървесни отпадъци, което ги прави отлично средство за рециклиране на дървени материали.

Те не съдържат никакви примеси, освен по-малко от 10% вода, като при производството се превръщат в гъста каша с много висока плътност, което осигурява тяхната твърдост и по-ефективно горене. При това тук не се използват никакви химически вещества или лепила, за да се осигури слепване на частици.

Друго предимство на дървесните пелети е, че те се произвеждат от дървесни отпадъци, само от естествено дърво. Абсолютно забранено е от европейското законодателство, да се използват третирано или боядисано дърво, дървесни частици с меламиново покритие и други. Те са особено неподходящи за употреба при производството на пелети, тъй като могат да причинят неконтролируемо горене или замърсяване на околната среда.

Що се отнася до тяхната ефективност и полезност, няма съмнение, че пелетите са особено предпочитани. Тъй като са висококалорични, те осигуряват много повече топлина, спрямо другите начини на отопление.

Енергийното им съдържание е около 5460 — 5700 ккал/кг. За сравнение, калоричността на дървата за огрев е 3440 ккал/кг.

Характеристиките на горивото са доказателство за висока калоричност, близка до тази на висококачествените антрацитни въглища, с ниско пепелно съдържание. Освен това, те са лесни за използване — повечето отоплителни съоръжения работещи на пелети са автоматизирани, което пък ги прави удобни за използване и без непрекъснат надзор.

пелети
Европейски стандарти и правила за безопасност

Тъй като пелетите бързо се наложиха на пазара като алтернативен продукт за топлинна енергия през зимата, в европейското законодателство също така бързо бяха наложени правила и норми, за да се гарантира безопасното им използване.

В случай, че решите да използвате пелети за отопление, добре е да знаете, че те трябва да отговарят на стандарт EN 14961-2 за влага, пепелно съдържание, дължина, диаметър и съдържание на 100 % дървесен продукт.

Как да съхраняваме безопасно дървесните пелети?

Отоплението на пелети не е свързано само с избор на подходящото гориво, но и неговото правилно съхранение. Вече споменахме, че повечето камини и отоплителни съоръжения, които работят с пелети, са с автоматизирана система за подаване на точно количество и контрол на температурата и продължителността на горене.

Съхранението обаче изисква малко повече усилия от ваша страна — като се започне от надеждно запечатване на опаковките и се стигне до избор на помещение.

Правилното съхранение на пелети за отопление изисква те да се държат далеч от пряка слънчева светлина, да се складират в чисти и сухи помещения и най-вече да се пазят от влага. Влажните пелети лесно могат да блокират подаващия механизъм при горене, а и не горят. А това може да се превърне в сериозен проблем за вас.

Ако съхранявате пелетите на открито през лятото и есента, добре е да ги поставите върху палет или друга подложка, за да не се навлажняват. Покрийте ги добре с брезент и найлони и внимавайте катерици или други животни и птици, да не си устроят дом в тях.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *