Как да повишим енергийната ефективност в дома си

eефективен дом

Повишаването на енергийната ефективност на дома вълнува все повече хора. Много от нас не са безразлични към околната среда, нито към възможностите да спестим пари от разходите за дома, особено през зимата. За да бъде енергийно ефективен един дом могат да се направят много неща – да се поставят слънчеви панели на покрива, да се подмени дограмата на прозорците или да се смени външната и вътрешна изолация на стените. И все пак, ето няколко основни съвета, с които да си осигурите не само комфорт през лятото и зимата у дома, но и да спестите пари.

изолация на дома

1. Сменете изолацията

Поставянето на нова или допълнителна изолация на пода, стените или тавана е една от най-важните крачки за спестяване на енергия. Убедете се, че вратите и прозорците в дома ви са добре уплътнени, защото могат да се окажат една от основните причини за високия разход на енергия. Няма нищо по-неприятно през зимата, от това под входната ви врата да духа непрекъснато. Или още по-лошо – заради остаряла дограма на прозорците да плащате астрономически сметки за ток, тъй като не можете да стоплите дома си.

В случай, че предприемете стъпки да изолация на дома, добре е да се обърнете към фирми стандартизирани по ISO 50001. Така ще сте сигурни, че услугите на фирмата, която ползвате са качествени. Освен това компаниите, получили сертификат по стандарт ISO 50001 разполагат с международна гаранция, че предложените от тях услуги са не само на ниво, но са и съобразени с международните изисквания за качество на използваните ресурси, планиране и изпълнение на проектите за осигуряване на енергийна ефективност на дома.

Дограма

2. Сменете дограмата.

Алуминиевата дограма не е просто модна приумица, а ефективно средство за изолация на дома. Двойните или тройните стъклопакети са идеални за запазването на топлината в жилището, освен това въздушните камери между стъклата действат като високоефективен изолатор.

3. Сменете старите уреди с нови

Към днешна дата старите електроуреди са с много по-висок разход на енергия от по-новите. Затова заложете на техника, сертифицирана като енергийно ефективна. Независимо дали става въпрос за кухненски уреди, пералня, сушилня, бойлер или печка, преди да закупите един уред проверете какъв енергиен клас е. Препоръчително е да избирате уреди с енергиен клас „А“, които със сигурност ще ви спестят доста разход на енергия.

икономичен разход на вода

4. Пестенето на водни ресурси също е от значение.

Освен, че можете да спестите от сметките за ток, по-малките разходи на вода също ще се отразят положително на енергийната ефективност в дома ви. Мократа баня може да предизвика появата на мухъл по стените, което е не само неприятно, но и опасно за здравето. Казанчето в тоалетната, душа или пералнята машина с възможност за по-икономично използване на вода са за предпочитане, тъй като също биха ни спестили доста средства.

5. Използвайте техниката рационално.

Ако сте свикнали да гледате телевизия, докато работите на компютъра, или сте пуснали стереоуредбата си, докато гледате мача помислете дали да не се откажете от тези си навици, тъй като не само претоварвате електрическата мрежа, но и повишавате разходите за електроенергия. А ако докато не използвате уредите, ги държите изключени и от електрическата мрежа можете да си спестите до 30% от годишните си сметки за ток.

сменете крушките

6. Сменете обикновените лампи с луминисцентни.

Практически доказано е, че луминисцентните лампи не само са по-икономични, но имат и по-дълъг живот от обикновените крушки с жичка. Освен че ви пестят енергия, те издържат от 8 до 12 пъти по-дълго.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Martin Zahariev каза:

    Да добавя и 4 сезона стъклопакет е добре да се сложи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *