Факти които трябва да знаем за фотоволтаичните инвертори

Инверторите са ключовата част от цялата соларна система, с която разполагате. Тогава, когато имате нужда от захранване за телевизора в кемпера или за цялата къща, инверторът е тази част, която ви осигурява необходимата енергия. Инверторите най – просто казано са електронни кутии, които съдържат енергия за електроуредите в дома и не само.

Инверторите могат да преобразуват енергия от акумулатор на кола, вятърни турбини, соларни панели, и я превръщат в нормална енергия подходяща за домакинството.

Фотоволтаични инвертори

Важно е да сте наясно, че инверторите биват доста видове и са най – важната част от вашата соларна или вятърна инсталация. Точно поради тази причина имате нужда от правилния инвертор. Той може да ви коства доста пари, но и за това има основателна причина, с която ще ви запознаем по – късно. Трябва да знаете, че има инвертори, които могат да захранват всичко, но има и такива, които не могат да бъдат ползвани за захранване на ЛЕД осветление, телевизори, компютри или друг вид чувствителна електроника.

Важно!!!

Инверторите взимат енергия от батериите, понякога е невъзможно да се захранят от слънчевата светлина, защото няма слънце, или не е възможно да се захранят от вятъра, защото той е стихнал. Точно поради тази причина е важно да пресметнете дали инвертора е правилният волтаж за вашите нужди. Това което в повечето случаи е достатъчно е между 120 и 240 волта. След това трябва да пресметнете изходната мощност, от която имате нужда.

Има още един важен фактор, с който трябва да се съобразите и да внимавате, а именно от каква енергия имате нужда чиста или мръсна? Това, което се има предвид тук е, че съществуват два вида енергия която инверторите произвеждат. Чиста енергия се нарича тази, която идва директно от компания за електричество и е възможно да се ползва за захранване на всякакъв вид уреди и чувствителна електроника. Когато чистата енергия се модифицира тя може да бъде ползвана само за захранване на не претенциозни уреди.
Инсталиране

Инверторите са много лесни за инсталация. Повечето от тях са устройства от вида постави и пусни, особено малките с нисък волтаж. Този вид са снабдени с кабел, който може да се включи в запалката на колата.

Ако имате инвертор, който позволява по – голям волтаж, правилното инсталиране става изключително важно. Под 400 вата безпроблемно се включват в запалката на колата, но по високите стойности изискват директна връзка с батериите.

Някои видове са снабдени с аларма, която сигнализира, когато нивото на батериите е критично ниско. Съществуват и инвертори, които се изключват автоматично, всичко това е направено с цел удобство на потребителя.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Анна каза:

    Повечето инвертори наистина са прости за използване и инсталиране. Не са необходими много инструкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *