Енергия от вятъра и слънцето — хибридни соларни системи за производство на електричество

Създайте си собствена система за енергийна независимост

Енергийната независимост е отличен начин да спестите пари от високите сметки за ток. А освен това разполагате и със собствен източник за производство на зелена електроенергия, който ще ви възстанови разходите за броени месеци, или за няколко години. На пазара най-често се предлагат соларни системи за производство на ток. Но от друга страна, няма гаранция, че слънцето около вашия дом е достатъчно, за да можете да си осигурите необходимите киловати електроенергия. Именно за нуждите на потребители, които нямат постоянно гарантиран източник на слънчева енергия, все повече специалисти препоръчват хибридните соларни системи за производство на електически ток.

Иновация в системите за слънчева енергия

Хибридните соларни системи комбинират мощността на вятърните турбини и слънчевите панели, за да генерират постоянно електрическа енергия. Системата е така изградена, че да функционира не само чрез използване на слънчевите лъчи, но и чрез използване на силата на вятъра по всяко време на денонощието. Двете могат да функционират едновременно, или отделно една от друга, без ограничения. И в зависимост от капацитета си, могат да захранят цели сгради или само отделни съоръжения.

хибридни соларни системи

Предимства на хибридните системи

Хибридните системи са точно толкова лесни за монтаж, колкото и слънчевите панели. Най-често се състоят от един вятърен генератор, който е в комбинация със слънчеви колектори, но специалистите са в процес на разработка на по-съвършена и компактна комбинация от двете.

Двете системи са изградени, така че да работят не само комбинирано, но и самостоятелно. Обичайно климатът в Европа е такъв, че през светлата част от денонощието слънцето грее силно, особено през лятото, а през нощта вятърът е по-силен, особено през зимата. Това позволява на системите да работят пълноценно целогодишно, като произвеждат и акумулират електричество от слънчева и вятърна енергия.

Хибридните системи имат и друго предимство — те струват почти толкова, колкото и стандартните слънчеви системи. Така че разходите за монтаж и покупка няма да са много по-големи от тези на обикновените соларни панели за електричество. Освен това са в пъти по-ефективни от останалите системи, тъй като произвеждат електроенергия непрекъснато и то в по-големи количества, които да задоволят нуждите на домакинството.

Друго, изключително важно преимущество на хибридните соларни системи е фактът, че са изработени от по-устойчиви материали. А могат и да се комбинират с електропреносната мрежа, така че да не се чувствате ощетени, ако в даден момент не произвеждат достатъчно електричество. Така може да ги използвате и само за акумулатори, или като основен източник на ток. А някои от системите са достатъчно големи, за да произвеждате с тях дори и електричество за продажба. Затова съобразете капацитета им спрямо собствените си нужди.

Недостатъци

Въпреки многобройните предимства, тези системи са доста скъпи, а монтажа и поддръжката им са трудоемки, да не говорим за осигуряването и смяната на резервни части в случай на повреда. Що се отнася до цената, възстановяването на вложението отнема години, а понякога и десетилетия. Задължително е също така да проверите, дали системата, която сте избрали отговаря на месечните ви нужди за потребление. А също и дали е подходяща за мястото за монтаж, тъй като някои системи не позволяват монтаж на покрива или на други повърхности от жилището.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *