Камина на дърва или камина на пелети — кое е най-доброто отопление за зимата?

Отоплението с камини е въпрос, който остава отворен дори през лятото. Покрай поредния ремонт у дома, неизменно започваме да се питаме какво отопление да изберем за зимата. Камините си остават едно предпочитано решение, но въпросът, какъв модел камина да изберем също е от значение.

На пазара в момента се предлагат три вида камини — дървени, газови и на пелети. Газовите камини все още са слабо популярни у нас, заради цената и рисковете. Най-популярни остават дървените камини и тези на пелети. А в статията ще разгледаме ползите от всяка от тях.

Камина на твърдо гориво — ползи и недостатъци

Изборът на камина на твърдо гориво е свързан с няколко големи предимства — по-ниска цена на камините, по-евтин материал за горене и по-добра отопляемост на дома. Имате предимството, че ще може да използвате дървесина, или въглища, тъй като някои камини работят и с тях, ще разчитате на евтин и достъпен източник на отопление, а и горящият огън през зимата, изглежда наистина красиво.

Камина

Друго предимство на камините на дърва е, че може да ги приспособите за локално парно в жилището и да отоплявате не само една стая, но и цялото си жилище. А и на пазара се предлагат разнообразни дизайнерски модели, които да бъдат дори естетически издържани, за да отговорят на вашия вкус.

Но камините на твърдо гориво имат и няколко сериозни недостатъка. Високо пепелно съдържание при изгаряне на горивото, замърсяване на околната среда, миризма на дим, както и невъзможност за употреба при силен вятър. Добавете и високия процент въглероден диоксид, който се появява при изгаряне на дървото, както и трудоемката поддръжка, и решението дали да изберете този модел камина става доста по-трудно.

Камини на пелети — предимства и недостатъци

Камините на пелети имат няколко сериозни предимства пред останалите видове отоплителни съоръжения. Те са екологично чисти, с много висок коефициент на изгаряне на горивото — над 90 %, както и по-безопасни.

Камина на пелети
Отоплението на пелети не замърсява дома, така както се случва при използването на дърва или въглища, имаме по-ниски емисии въглероден диоксид, което щади здравето и не на последно място, в дългосрочен план, те са много по-изгодни като инвестиция. Също така може да управлявате камините на пелети дори дистанционно, благодарение на електронната им система за работа, както и да автоматизирате процеса на отопление, така че в дома ви винаги да е топло.

Накрая ще добавим, че камините на пелети в дългосрочен план оправдават по-високата си цена, с ниския разход на суровини за отопление и значително по-ниските сметки за отопление.

Камините за пелети са съобразени и с действащото европейско законодателство, което предвижда използване на отоплителни печки, намаляващи вредните емисии въглерод. Този тип камини може да работи с екологично чисти суровини, а пелетите, както знаем, могат да бъдат произведени от почти всякакви суровини — от слама, до рециклирани дървесни стърготини.

Освен това, тези камини са подходящи, както за къща и вила, така и за апартамент — лесно се поддържат, а съхранението на суровините не е проблем, както е при дървесината или въглищата.

Добавете и модерния им и стилен дизайн, и имате модерен отоплителен уред за дома.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *