Двоен под у дома, или как да спестим от сметките за отопление и ремонт

С цел по-добра изолация на помещенията, прикриване на различни тръбни инсталации и осигуряване на допълнителна площ за съхранение, много офиси и обществени сгради предпочитат двойния под през последните години. Причината за това е, че той се монтира по-бързо, а при повреда, частите от него може да се отстранят по-бързо.

Защо двоен под?

Двойният под осигурява допълнителна изолация и по-добра вентилация в помещението. Той се състои от повдигнати крачета, панели и стрингери. Цялата система позволява по-бърз и качествен монтаж. А под пода могат да бъдат скрити всички кабели, тръби и други системи, които не желаете да оставите открити пред погледите на посетителите.

Двойният под ще ви спести и някои разходи за обновяване на интериора. Бързо може да пренаредите панелите и да промените визията на помещението, ако ви омръзне един или друг стил. Освен това по време на монтажа може да поставите допълнителна изолация под него, или да разположите така тръбите за локално парно, че да си осигурите дори подово отопление през зимата.

двоен под

Двойният под има и друго предимство. Панелите могат да се свалят, а това значително улеснява работата, особено ако ви се налага да подмените някой кабел или тръба. Друго преимущество на този тип под е, че при повреда на някоя от частите не се налага да заменяте всички, а само повредената.

В това отношение двойните подове са по-практични и удобни, дори от ламината. Защото при повреда тук ще се наложи да смените един панел, при това, без да разглобявате целия под у дома.

Двойните подове имат няколко сериозни предимства:

– Бърз монтаж – Ако не искате да губите излишно време за направата на под, този е най-доброто решение.
– Лесна замяна на отделните панели – Както вече споменахме панелите се отстраняват много лесно
– Скриване на комуникационни кабели и тръбни системи – Идеален е за хотели и други големи учреждения, но също така е удобен и за къщи, особено ако искате да поставите подово отопление, или да скриете тръбите на локалното парно.
– Разнообразие от цветове – Дори естетически двойните подове ще задоволят повечето ви изисквания
– Качество и устойчивост – Двойните подове са проектирани да издържат много голямо натоварване, така че няма нужда да се притеснявате, че може да се счупят или повредят.

Недостатъци на двойните подове

Като всеки под и този си има недостатъци. Те са свързани най-вече с високата му цена и някои специфични изисквания за монтаж. Ако искате подобен под в дома си, разходите за него могат да достигнат четирицифрена сума, при това само за материалите. Друг недостатък на двойните подове е, че трябва да се монтират върху идеално равна основа. Макар и да скриват неравностите и несъвършенствата на земята под тях, задължително е да имате равна бетонова или циментова основа, преди да преминете към монтажа.

Какъв двоен под да изберем?

В момента на пазара се предлагат най-различни модели двойни подове, така че изборът остава изцяло на вас. Нужно е да се съобразите единствено с височината на конструкцията, както и стабилността на крачетата. Ако предвиждате по-сериозно натоварване на конструкцията, най-добре заложете на масивни крачета и по-гъсто разположени панели за повече стабилност. Ако пък става въпрос за помещения с по-малко натоварване, може да предпочетете и по-широки панели, които да се монтират по-бързо и лесно.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *