Избор на пергола за терасата и за градината

Пергола за терасата и градината – кога, какво да изберем?

Изборът на пергола за терасата или градината, не се изчерпва само до изграждането на конструкцията. Освен естетическите и архитектурните качества, които са важни, нейната устойчивост, функционалност и тегло също трябва да отговарят на вашите нужди.

пергола (1)

Подходящата пергола за изграждане на открито е стабилна, устойчива на различни атмосферни влияния, с елегантен дизайн и лесна за монтаж. И не е задължително да е от дърво, за да отговори на вашите очаквания или нужди

Пергола за тераса

Перголите за тераса трябва да са по-малки, с широки профили на покрива и да може да се монтира към стената или да е достатъчно лека, за да има само две странични колони. По принцип е по-добре тези модели да са с лека структура, за да не натоварват излишно конструкцията на терасата или балкона. В зависимост от моделите, може да избирате между алуминиеви перголи, които са с алуминиеви ленти на покрива и разполагат с вградено осветление, осигуряват широка покривна площ и са изключително подходящи за големи тераси.

Или да се спрете на автоматизирани перголи с текстилен покрив, които се управляват дистанционно, лесно се монтират и не заемат много място.  Те са идеални за балкони или малки тераси и вътрешни градини, където искате да разполагате с допълнително място за почивка, но нямате възможност за големи архитектурни решения. Дизайнът на автоматизираните перголи осигурява и друго предимство – те могат да са конструирани по такъв начин, че да не заемат много място, или да се монтират по такъв начин, който да не ограничава ползването на покритите площи, или да развалят изгледа от тях.

пергола стил

Пергола за градина

Ако искате да изградите голям градински кът за почивка, добре е да изберете широка метална пергола, която позволява покриване на повече площ, има стилна визия, а освен това разполага и с някои допълнителни екстри. Автоматизираните модели разполагат и с някои допълнителни удобства, които без съмнение ще оцените.

Всички автоматизирани перголи са изградени от висококачествена метална конструкция, както по отношение на основите, така и на покрива. Моторен механизъм задвижва покрива, а освен това разполагат и с вградено осветление. В зависимост от нуждите ви – за ресторант-градина, заведение на открито, плажен бар, градински кът за почивка, парти зона, релакс зона край басейна – тези системи разполагат с много повече предимства от класическите стационарни модели.

пергола интериор
Конструкцията на тези перголи позволява да се използват през цялата година и да бъдат използвани ефективно и за търговски, и за лични нужди. Може да ги ползвате за хотели, ресторанти, заведения на плажа или в паркове и градини. Освен това могат да бъдат комбинирани със специални стъклопакети, така че да се възползвате от техните удобства и през зимата.

дизайн на пергола
Автоматизираните перголи са изградени от алуминиеви профили и основи, с подвижни тенти, изработени от висококачествена текстилна материя или метални ленти, които не позволяват прокапване и изтичане на вода. Колоните са с канали, улеи и фитинги, които са част от специални дренажни системи за отвеждане на водата при дъжд или сняг,  така че да не засяга жилището, или покритата площ, докато си почивате в градината.

пергола за басейн Тяхната площ може да достига до 12 метра, а дължината на основите е до 5 метра. Височината може да бъде регулирана по желание, а солидните крепежни системи гарантират устойчивост на съоръжението при всякакви климатични условия.

Стабилността е от ключово значение за перголите. Класическите модели се монтират на стената, с две колони отпред, които да поддържат покривната конструкция. Автоматизираните перголи обаче могат да бъдат изградени с допълнителни колони отзад, които да осигурят по-голяма стабилност. Да не говорим и за многообразието от цветове, които да отговорят на вашия вкус. Както и възможността да ги използвате напълно самостоятелно, тъй като могат да служат за павилиони, зимни градини и летни барове, летни кухни и други.

голяма пергола
При градинските перголи, особено, ако искате да ги ползвате целогодишно, покривът трябва да е покрит или най-малкото да разполага и с тента или алуминиеви сгъваеми ленти, които да се използват за тази цел.

Визията също има значение

И накрая, но не и по важност, обръщаме внимание на формата и дизайна. В зависимост от това нуждите ви и дали става въпрос за търговски или развлекателен обект на открито, или градински павилион за лично ползване, автоматизираните перголи могат да бъдат, както компактни, така и по-мащабни, с нестандартен дизайн и стил на покрива. Те могат да бъдат оформени като дъга, хармоника или класически покрив, който да бъде открит или закрит, според настоящите ви нужди, благодарение на сгъваемите алуминиеви ленти.

пергола за ресторант

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *