Начало / Съветник / Съвети за бързо и лесно почистване

Съвети за бързо и лесно почистване

Всеки желае да има чиста и спретната къща, но никой не иска да прекарва часове чистейки.

Всеки е създал свой собствен начин и план за почистване, но малко са тези, които изпитват удоволствие от цялата тази къщна работа. Ние ще ви предложим няколко идеи, които може и да не ви накарат да скачате от щастие докато почиствате, но със сигурност ще направят малко по – приятно и лесно за вас това занимание.

Планирайте почистването

Гадост… това ли си мислите, не стига, че трябва да чистите, ами трябва и план да правите!

Да, необходимо е защото само по този начин ще ви бъде по – лесно.

ССъвети за лесно почистване на дома

Ако отлагате почистването на банята дотогава, докато започнете да заобикаляте разни предмети, или докато вече е напълно очевидно, че там трябва да бъде извършена някаква дейност, със сигурност сами си създавате много, ама наистина много повече работа, отколкото всъщност се изисква за това.

Ако си направите график, е много по – вероятно да го следвате и да почиствате редовно, така ще се чувствате по – малко изтормозени, и домът ви ще бъде приятно място за почивка.

Това, което трябва да разберете е, че почистване на целия апартамент или къща на веднъж е изключително много работа, чийто ефект ще запазите не повече от 2 дена. И в следствие на това ще трябва да прекарате остатъка от седмицата в безпорядък, или ще се налижи отново да започнете основно почистване.

Вместо да си създавате такива главоболия, разпределете почистването на стаите. В понеделник почиствайте спалнята, в сряда банята, в събота всекидневната и така нататък.

Като казваме, че трябва да определите ден от седмицата, в който да почиствате определена стая, не казваме, че употребяваните прибори в кухнята трябва да стоят не измити до другия вторник например. Или че леглото в спалнята трябва да оправяте само в петък. През определените дни правете основното почистване, а през останалите поддържайте нивото.

Препаратите за почистване

Съхранявайте почистващите продукти в близост до стаята, която ви предстои да почистите. Това ще ви спести лутането из етажите на къщата. Във всяка стая може да отделите малко местенце в някое чекмедже, за да сложите препарата, с който забърсвате праха, както и памучна кърпа. Много практично би било, закупуването на голяма пластична кутия, в която да съхранявате всички почистващи препарати. Така няма да се налага постоянно да влизате и излизате от стаята търсейки различен продукт.

Доверете се на мини – почистващата технология

Правете точково почистване, когато се намирате в някоя от стаите. Когато сте в банята например, след ползването на мивката избършете мивката с кухненска хартия, както и огледалото, по което винаги остават сапунени пръски или пръски от пастата за зъби. Не е нужно да използвате препарати, за да опазите огледалото в банята чисто, необходимо е да се подсушава всеки път,,когато се намокри.

По същия начин действайте и в останалите стаи, след вечеря например измивайте всички чинии, вилици, лъжици и ножове. Избърсвайте и подсушавайте масата, за да бъде готова за употреба отново. Във всяка стая прилагайте тази мини почистваща технология и ще почувствате, че живеете в много по – чист и хубав дом.

Предприемайте бързи действия за по – добри резултати

Оправяйте леглото веднага след като се събудите. Това е чудесен начин да започнете деня. Излизайки изпод душа и влизайки в приятна стая с циркулиращ свеж въздух, ще ви накара да се почувствате много приятно. Вероятно звучи малко глупаво, но не го отхвърляйте, преди да сте пробвали. Опитайте няколко дни да започвате деня си по този начин, и ще се уверите, че сме прави.

По същия начин правете и в кухнята, предприемайте бързи действия. Както вече споменахме след хранене веднага почиствайте масата като измивате приборите и почиствате кухненските плотове. Ако видите пълна мивка и остатъци от храна по масата рано сутринта, едва ли деня ви ще започне с усмивка.

Да притежаваш по – малко е по – добре

Това е може би едно от най – важните неща, на които трябва да обърнете внимание.

Ще ви го обясним просто. Много по – лесно е да почистиш пространство с малко мебели, отколкото такова с много. Ужасно неприятно е когато полирате дървени мебели и трябва да вдигнете всички онези сувенири и дреболии, за да почистите под тях. Много по – добре би изглеждала една стая с една по – голяма декорация на подходящо място, отколкото стая с десетки малки пръснати навсякъде сувенирчета. Ако все пак те означават много за вас, не ги струпвайте на едно място.

Предполага се, че не живеете само в една стая. Нали така ?!

В края на краищата се оказва, че не е толкова трудно да поддържаш дома си в перфектен вид. Единственото условие към притежаващия го, е да бъде организиран, и разбира се да има желание домът му да бъде спретнат.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*