Начало / Съветник / Как да почистим кухненската мивка

Как да почистим кухненската мивка

Кухненската мивка би трябвало да бъде една от най – чистите повърхности в нашия дом. За съжаление не е така. Оказва се, че точно кухненската мивка е пълна с микроби, и това е разбираемо, понеже доста дейности се извършват там. Измиваме плодовете и зеленчуците си, рибата, месото, приборите за хранене, както и тези на домашния любимец. Понякога дори мием лапичките на кутрето си в мивката.

За съжаление, кухненската мивка няма как да бъде почистена само с едно изплакване. Тя вероятно ще изглежда добре, но всички микроби ще са си останали вътре в нея. Редовното почистване точно на тази част от кухненското обзавеждане е задължително. При възможност да се извършва с дезинфектанти, за да бъдат унищожени всички бактерии. Тук е важно да се спомене, че различните видове мивки изискват различни препарати за почистване, но така или иначе при редовни грижи, без значение каква е мивката ви, ще бъдете защитени от микробите. Ако смятате, че е невъзможно да се справите с тази задача, винаги може да наемете фирма за професионално почистване, която да свърши това вместо вас, а вие да гледате и да се учите.

Мивките от неръждаема стомана

Stomenena mivka

Почистване на мивки от неръждаема стомана Ако вашата мивка е от неръждаема стомана, задължително я почиствайте след всяко ползване, не само за да я поддържате чиста, а и за да я предпазите от хлътване. Киселините и солта имат способността да увреждат неръждаемата стомана, която в последствие може да попадне.

Мек сапун и гъба са достатъчни за да почистите мивката от неръждаема стомана. След употребата на сапун или друг почистващ препарат не забравяйте да изплакнете добре и да подсушите с чиста къпа, това ще запази свежестта на вашата мивка през целия ден.

Ако имате проблем с петната във вашата мивка, не е нужно да изпадате в истерия. Проблема се решава много лесно. Вземете памучна кърпа напоена с оцет и търкайте минута две. Петната ще изчезнат, а мивката ви ще заблести.

За да предпазите мивките от неръждаема стомана никога не използвайте продукти съдържащи амоняк или белина. Забравете за абразивните почистващи гъби и препарати. Те надират повърхността на мивката, като всички тези драскотини се пълнят с микроби, от които след това ще се отървете доста трудно.

Един много лесен за изпълнение трик, ще макара мивката ви за заблести като нова. Вземете сода за хляб и поръсете все още мократа повърхност. Покрийте с хартиени кърпи напоени с оцет. Оставете за около 20 до 30 мин. След определеното време изхвърлете хартията в коша и изплакнете и подсушете ще останете очаровани от резултата.

Керамичните мивки

Keramichna mivka

Почистване на керамични мивки Керамичния материал използван за направата на вашата мивка е гладък, непромокаем, устойчив при надрасквания и е най – препоръчван за направата на кухненски мивки.

За да бъдат те чисти всеки ден е необходимо да разполагате със сух парцал. Бърз и лесен начин за почистване на мивката след употребата. Препаратите които може да намерите в супермаркетите предназначени за почистване на керамични мивки може да ползвате стига те да не съдържат флуорид, или други вещества предназначени за борба с ръждата.

Керамичните повърхности са твърди, но все пак избягвайте употребата на абразивни почистващи препарати. Ако видите някакви петна или наслоявания почистете със сода за хляб разтворена в оцет. Универсално средство за почистване.

Надяваме се да ме ви били полезни с тази информация, като не ви гарантираме че тези съвети са подходящи за вашата мивка и фирмените предписания.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*