Начало / Съветник / Стъклотекстилни тапети – практична иновация, или излишен лукс?

Стъклотекстилни тапети – практична иновация, или излишен лукс?

В последните месеци активно се заговори за един нов и иновативен метод за обзавеждане и декориране на дома–стъклотекстилни/стъклофибърни тапети. Представените предимства от производителите им са висока износоустойчивост, бързо и лесно прикриване на пукнатини и неравности, дълъг живот на тапетите, устойчивост на топлина, светлина и влага, възможност за третиране с латексови бои и разнообразни текстури. Не на последно място е и широкият размер на тапетите, който позволява по-лесно да бъдат покрити големи площи.

тапети

Стъклотекстилните тапети намират все по-широко приложение в помещения с голямо натоварване и голям поток от хора – коридори, обществени сгради, хотели, спортни комплекси. Дали обаче преимуществата им оправдават високата им цена?

Стъклотекстилни тапети – предимства и възможности

Стъклотекстилните/стъклофибърни тапети имат свойството да заздравяват повърхностите, да изравняват неравностите и в същото време осигуряват по-добра изолация в помещението. Те имат различни релефни структури, а някои се предлагат и директно оцветени. Имат наистина много преимущества, спрямо обикновените тапети – по-голяма ширина, по-дълъг период на експлоатация, възможност за третиране на повърхността с бои, а и покриват всички несъвършенства по стените.

Тапетите се използват във вътрешни помещения, имат висока механична якост, паропропускливи са и не изискват сложна подготовка. С тях не е нужно да шпакловате гипсокартона по стените, за да може да боядисвате отгоре. Достатъчно е да ги залепите върху стената и те ще покрият всички издайнически неравности и пукнатини.

Голямата им ширина – 1 метър и дължината на ролката – 50 метра, гарантират също бързо и лесно покриване на стените. При това може да избирате между готови цветови предложения или сами да ги боядисате в цвят по избор.

Полагането на тапетите става лесно, като следвате указанията върху опаковката. Задължително обаче използвайте лепило за стъклотекстилни тапети, тъй като обикновените лепила няма да ви свършат работа. След поставяне на тапетите изчакайте поне 24 часа, за да изсъхнат и след това боядисвайте. Два слоя боя са достатъчни, за да покрият целия тапет. А вие имате идеалните стаи.

Недостатъци на стъклотекстилните тапети

Като всеки нов продукт и този вид покритие за стените има някои недостатъци. На първо място е високата цена. Имайте предвид, че те са много висок клас и цената им може да стигне няколкостотин лева. И въпреки че ролките са с дължина между 30 и 50 метра, преценете добре, дали разходът си струва.

На второ място – дебелината на тапетите. Ако искате просто да покриете с фина мрежа стената, преди да я боядисате може да поръчате и най-тънките стъклотапети с тегло от 45 гр. на квадратен метър. Ако обаче искате пълно покритие на всички стени, ще ви се наложи да търсите по-плътни стъклотапети с тегло от 155 гр. на квадратен метър. Което от своя страна предполага и по-висока цена.

стъклотекстилни тапети

В заключение ще кажем само, че стъклотекстилните тапети са малко скъпо, но наистина ценно удобство, ако правите бърз ремонт и искате да имате качествено покритие на стените и добра изолация на вътрешните помещения на дома. От друга страна, ще спестите доста за грундиране и шпакловане на стени от гипсокартон, неравни или напукани стени, които имат спешна нужда от поправка. Изборът оставяме на вас.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*