Начало / Съветник / Избор на нов дом – важните въпроси, които задължително трябва да зададем на брокерите

Избор на нов дом – важните въпроси, които задължително трябва да зададем на брокерите

Искате да закупите нов дом? Със сигурност вече сте открили колко голямо е разнообразието от жилища, които се продават на пазара. При това положение, най-доброто, което може да направите е да си създадете списък с изисквания, да определите бюджета и да си наемете брокер, който да открие вашия дом–мечта.

дом

В случай, че все пак решите да си търсите дом сами, ето няколко препоръки, какво да попитате агентите за недвижими имоти.

Има ли тежести върху жилището?

Ако не искате изненада при подписване на сделката пред нотариуса, задължително поискайте проверка и удостоверение за липса на тежести върху дадения имот. Така ще сте спокойни, че в бъдеще няма да почукат на вратата ви за неплатени задължения, или с решение за конфискация.

Може ли да се закупи с банков кредит и при какви условия?

Почти всички брокери съдействат за отпускане на заем при покупка на имот. Въпреки това проучете внимателно с коя банка работи фирмата, какви са условията за кредитиране и дали предложената оферта е най-изгодната за вас. Също така се уверете, че няма подводни камъни при сключване на сделката, като допълнителни такси или твърде високи лихви в случай на просрочено плащане. Ако купувате имот “на зелено” не забравяйте да се защитите — договорете минимална първа вноска, а останалата част от сумата платете след завършване на строежа. И също така проверете какви условия за кредитиране има банката, когато купувате такъв имот. За да не се окажете накрая ангажирани със заем за жилище, което по технически или други причини, не е годно за живеене и фактически вие не можете да  го използвате.

 

Правени ли са някакви подобрения и законни ли са?

Проверете внимателно дали всички подобрения и ремонти правени от предишния собственик са разрешени от закона или узаконени. В противен случай може да очаквате от покана за доброволно или принудително събаряне на някои части от жилището ви, както и солена глоба заради това.

Има ли апартаментът акт 16?

Този въпрос обикновено се задава при покупка на жилища „на зелено” или малко преди приключване на проекта. На пазара обаче се появяват и имоти въведени в експлоатация без акт 16. Задължително проверете дали е издаден такъв и има ли някакви затруднения при издаването му. Иначе може да се окажете собственик на апартамент, който обаче нито може да продадете, нито да използвате самите вие.

Има ли удобен транспорт и бързи връзки до ключови обекти–болници, търговски центрове, гара, автогара, летище?

Много често най-изгодните оферти за жилища на пазара крият един проблем–няма път до там, не са включени към спирките на градската транспортна мрежа, а наоколо няма нито един магазин за хранителни стоки или аптека. Ако достъпът до това жилище е възможен само с кола, помислете два пъти, преди да решите, дали искате да живеете там за постоянно. Особено, ако е прекалено далеч от работното ви място и дори не можете да си извикате такси до там в случай на нужда.

Включен ли е обектът в градската канализационна и водопреносна мрежа

Дори в София това е сериозен проблем за жителите на някои крайни квартали. Някои части на града не са включени към градската водопреносна и канализационна мрежа, което води и до редица проблеми след това. Ако купувате ново жилище, проверете и този въпрос, особено, ако купувате обект в процес на строеж, който е в периферията на града. Също така не пропускайте да проверите как стои въпроса и с електрификацията. Обикновено новите жилища се предлага с вече готова ел. инсталация, но в някои случаи може да ви се наложи да си я прекарате и сами.

Има ли застраховка и какво включва тя?

В случай, че предишния собственик е направил застраховка на имота, поинтересувайте се какво включва тя и какви са условията за нейното прехвърляне, анулиране или запазване. Това би ви спестило един разход, ако успеете да договорите правилна цена.

Обектът земетръсоустойчив ли е и има ли защита против мълнии

Повече от 80% от жилищата в България са без защита от мълнии. А също така новите сгради не са и толкова устойчиви на земетресения. Задължително проверете тези два фактора, преди да закупите даден имот. Застрахователните компании предлагат обезщетение и при двете природни бедствия, но е по-добре да си спестите щетите и да се уверите, че домът ви е в безопасност.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*