Начало / Енергийна ефективност

Енергийна ефективност

Пасивно отопление, или как да намалим разходите за електроенергия у дома

пасивен дом

Добрият дизайн в комбинация с ефективна изолация може да спести сериозно от сметките за отопление. А за целта имате нужда само да спазите няколко прости стъпки, които да гарантират спокойствие и комфорт в жилището не само през зимата, но и през лятото. Два са ключовите аспекти на пасивното отопление, които е нужно да спазите. И единия от тях слънцето, което ... Продължава »

Камина на дърва или камина на пелети — кое е най-доброто отопление за зимата?

Камина

Отоплението с камини е въпрос, който остава отворен дори през лятото. Покрай поредния ремонт у дома, неизменно започваме да се питаме какво отопление да изберем за зимата. Камините си остават едно предпочитано решение, но въпросът, какъв модел камина да изберем също е от значение. На пазара в момента се предлагат три вида камини — дървени, газови и на пелети. Газовите ... Продължава »

Двоен под у дома, или как да спестим от сметките за отопление и ремонт

двоен под

С цел по-добра изолация на помещенията, прикриване на различни тръбни инсталации и осигуряване на допълнителна площ за съхранение, много офиси и обществени сгради предпочитат двойния под през последните години. Причината за това е, че той се монтира по-бързо, а при повреда, частите от него може да се отстранят по-бързо. Защо двоен под? Двойният под осигурява допълнителна изолация и по-добра вентилация ... Продължава »

Екобрикети или въглища — какво да изберем?

въглища

Изборът на отопление за печки на твърдо гориво често е предизвикателство. Отоплението на дърва струва доста скъпо, а въглищата замърсяват околната среда. От друга страна са по-евтини, но пък пепелното съдържание е доста високо. С оглед на всички тези проблеми, добре е да разгледаме различните алтернативи за отопление, като едно от тях са екобрикетите. Екобрикети – горивото на бъдещето Екобрикетите ... Продължава »

Отопление на пелети — нова мода или най-ефективното отопление?

Горене на пелети

Защо да изберем пелетите като средство за отопление? В последните години стана модерно отоплението на пелети. Все повече семейства избират този начин на отопление, тъй като е свързан с по-малко замърсявания, ниски отпадъчни продукти и по-лесно транспортиране и съхранение на пелетите. Но наистина ли са толкова ефективни и безвредни за околната среда? Отоплението на пелети несъмнено притежава доста предимства. На ... Продължава »

Как да пестим пари от потреблението на енергия в дома?

как да пестим пари от потреблението на енергия в дома

  Сметките за осветление и отопление в домовете на българите са голям процент от доходите на средната класа. Енергията за дома не е скъпа, но често не е съобразена с доходите ни. Или ако трябва да сме честни, често начинът ни на мислене не е съобразен с заплатата ни. Много от разходите ни биха били спестени, ако съумеем да спазваме ... Продължава »