Начало / Енергийна ефективност

Енергийна ефективност

Камина на дърва или камина на пелети — кое е най-доброто отопление за зимата?

Камина

Отоплението с камини е въпрос, който остава отворен дори през лятото. Покрай поредния ремонт у дома, неизменно започваме да се питаме какво отопление да изберем за зимата. Камините си остават едно предпочитано решение, но въпросът, какъв модел камина да изберем също е от значение. На пазара в момента се предлагат три вида камини — дървени, газови и на пелети. Газовите ... Продължава »

Двоен под у дома, или как да спестим от сметките за отопление и ремонт

двоен под

С цел по-добра изолация на помещенията, прикриване на различни тръбни инсталации и осигуряване на допълнителна площ за съхранение, много офиси и обществени сгради предпочитат двойния под през последните години. Причината за това е, че той се монтира по-бързо, а при повреда, частите от него може да се отстранят по-бързо. Защо двоен под? Двойният под осигурява допълнителна изолация и по-добра вентилация ... Продължава »

Екобрикети или въглища — какво да изберем?

въглища

Изборът на отопление за печки на твърдо гориво често е предизвикателство. Отоплението на дърва струва доста скъпо, а въглищата замърсяват околната среда. От друга страна са по-евтини, но пък пепелното съдържание е доста високо. С оглед на всички тези проблеми, добре е да разгледаме различните алтернативи за отопление, като едно от тях са екобрикетите. Екобрикети – горивото на бъдещето Екобрикетите ... Продължава »

Отопление на пелети — нова мода или най-ефективното отопление?

Горене на пелети

Защо да изберем пелетите като средство за отопление? В последните години стана модерно отоплението на пелети. Все повече семейства избират този начин на отопление, тъй като е свързан с по-малко замърсявания, ниски отпадъчни продукти и по-лесно транспортиране и съхранение на пелетите. Но наистина ли са толкова ефективни и безвредни за околната среда? Отоплението на пелети несъмнено притежава доста предимства. На ... Продължава »

Как да пестим пари от потреблението на енергия в дома?

как да пестим пари от потреблението на енергия в дома

  Сметките за осветление и отопление в домовете на българите са голям процент от доходите на средната класа. Енергията за дома не е скъпа, но често не е съобразена с доходите ни. Или ако трябва да сме честни, често начинът ни на мислене не е съобразен с заплатата ни. Много от разходите ни биха били спестени, ако съумеем да спазваме ... Продължава »

Как да повишим енергийната ефективност в дома си

eефективен дом

Повишаването на енергийната ефективност на дома вълнува все повече хора. Много от нас не са безразлични към околната среда, нито към възможностите да спестим пари от разходите за дома, особено през зимата. За да бъде енергийно ефективен един дом могат да се направят много неща – да се поставят слънчеви панели на покрива, да се подмени дограмата на прозорците или ... Продължава »