Екобрикети или въглища — какво да изберем?

Изборът на отопление за печки на твърдо гориво често е предизвикателство. Отоплението на дърва струва доста скъпо, а въглищата замърсяват околната среда. От друга страна са по-евтини, но пък пепелното съдържание е доста високо.
С оглед на всички тези проблеми, добре е да разгледаме различните алтернативи за отопление, като едно от тях са екобрикетите.

екобрикети

Екобрикети – горивото на бъдещето

Екобрикетите са екологично средство за отопление, което се произвежда от пресовани дървесни частици. Често пъти те се рециклиран отпадък от дървени стърготини. Произвеждат се под високо налягане, без да се използват свързващи вещества. Друго важно тяхно предимство е, че могат да се използват в различни съоръжения за отопление — печки на дърва и въглища, пещи за отопление, камини, дървени готварски печки и други. В същото време имат и много ниско пепелно съдържание.

Екобрикетите най-често се изработват от букова и дъбова дървесина и са с различна форма и големина, което ги прави подходящи за всякакви печки. Най-често се предават добре опаковани в найлонови или платнени чували, а съхранението им е лесно. Може да ги държите в мазето, на терасата, в килер, дори под камината. Единственото, за което трябва да внимавате, е животни да нямат достъп до тях, а също така да ги държите и далеч от влагата.

въглища

Въглища и други алтернативи

Друго голямо преимущество е високата температура, която развиват, ниския разход екобрикети, необходими за отопление, а накрая и ниското пепелно съдържание.

За сравнение, въглищата са най-често с високо съдържание на сяра, фини прахови частици и висока пепелност. Освен това при изгаряне често не са високо калорични и нанасят повече вреда, отколкото ползи.

На пазара се предлагат най-често донбаски, антрацитни или лигнитни въглища, които имат различна калоричност, степен на отпадък и разбира се цена. Най-качествените са донбаските въглища, но въпреки това отоплението с тях носи някои неудобства. На първо място е замърсяването на околната среда, а на второ — неправилното им съхранение може да ги направи абсолютно неизползваеми.

Пелетите са друг източник на отопление, който се произвежда от различни суровини — царевица, слама, пресовани дървесни частици и други. Тук рисковете са свързани най-вече със самата суровина — ако торфени излъчват неприятна миризма, а в други случаи се използват лепило или слепващ агент за формуването им. Когато са влажни, те горят изключително трудно, освен това изискват специални условия за съхранението им. И накрая, но не по важност — за да ги използвате ви е необходима специална горивна камера, която е доста скъпа. А изграждането на отоплителна система от подобен тип е сериозен разход, който може да повлияе на бюджета ви.

дърва за отопление 3

И накрая, но не по важност — дърва за отопление. Те са най-използвания източник на отопление и най-безвредния. Не замърсяват околната среда и развиват висока калоричност. Добре изсушените дърва за огрев са много добър избор за отопление, но в същото време са и доста скъпо удоволствие. Затова е добре да прецените внимателно, дали може да понесете подобен разход за зимния сезон, тъй като справките проучванията показват, че отоплението с дърва за огрев може да е по-скъпо дори от това на електрическа енергия.

Изборът на правилно средство за отопление се отразява не само върху бюджета, но и върху здравето на всеки човек. Без значение дали ще изберете екобрикети, дърва или въглища, не забравяйте да обърнете внимание на няколко неща–как ще повлияе на бюджета ви, как ще повлияе на околната среда и най-вече–как изборът на отопление ще повлияе и на здравето ви.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *