Начало / Дом / Умна къща или самоподдържащ се дом

Умна къща или самоподдържащ се дом

Напоследък моделът „умна къща” става все по-популярен. Самостоятелната, самоподдържаща се система, която ни спестява време, пари и енергия, изглежда като излязла от някой фантастичен филм.

Умните къщи са една удобна система, която ни пести време и най-вече разходи за поддръжка. Предимствата са й много – тя може да се поддържа напълно самостоятелно и в същото време позволява управление от разстояние.

Ето особеностите на умните къщи и предимствата превърнете дома си в такъв.

умна къща

1. Автоматизирана система за контрол и управление

В много отношения и днес домовете ни са „умни”. Бойлерите са със саморегулираща се температура, използваме битови уреди с отложен старт, а също така имаме и мобилни телефони. Управлението на новите умни къщи използва абсолютно автоматизирана система за контрол и поддръжка на дома.

Дали да се вдигнат щорите, или не? Дали да се отворят прозорците, охранителната система дали да се включи, да се провери отчитането на топломерите и водомерите, да се нагласят поливните системи, климатика, управлението на домакинските уреди или дори системата за домашно кино? Разликата е, че ако преди трябваше да използваме дистанционни управления за част от тези уреди, сега абсолютно всичко може да се контролира дистанционно чрез автоматичен контролер.

2. Системи за постоянно наблюдение и дистанционно управление

Освен, ако нямате домашна помощница у дома, или приятели, на които да разчитате, ваканцията ви може да се превърне в постоянна тревога какво се случва с вашия дом, докато сте на почивка.  За да си спестите подобни главоболия, с приложенията за управление на дома, ще може да наблюдавате в реално време, какво се случва там.

Охранителните камери от дома ви могат да подават сигнал до телефона ви относно случващото се в жилището ви. Пак дистанционно може да управлявате и напоителните системи, или осветлението.

А какво да кажем, ако имате парници и поддържате зимна градина с редки видове. Благодарение на умните домове, можете да ги управлявате, без да се притеснявате от щети.

Управление на бойлери, перални, битови системи, дори отоплението – всичко това ви спестява разходи и средства.
И не е нужно да се ограничаваме с модерните технологии, за да бъде един дом умен. Ето как да го направите и самоподдържаш се.

Дом

3. Слънчева централа за енергийна независимост

Слънчевите централи са едно добро решение, ако живеете извън града или искате да намалите сметките за ток. Слънчевите панели осигуряват електричество и имат възможност да захранят акумулатор с енергия. Може да използвате още слънчев колектор за затопляне на водата, или градински лампи със слънчеви батерии за осветление вечер. Единственото изискване е да има достатъчно слънце.

4.Напояване чрез дъждовна вода

Все още няма достатъчно достъпни съоръжения, които да превръщат дъждовната глава в питейна и съответно подходяща за битови нужди, но пък може да я използвате за напояване. Правилно разположени съоръжения за отвеждане на дъждовната вода до цистерните, ще ви спестят доста разходи за напояване на градината.

5. Смяна на дограмата и изолацията на стените пестят разходи за отопление и охлаждане

Сменете дограмата, като използвате стъкла „4 сезона”. Те ще ви позволят да се радвате на спокойствие и комфорт през зимата и през лятото. А колкото са камерите по профилите, ще имате по-стабилна и устойчива във времето система. Освен това изолират по-добре и намаляват разходите за енергия.

Вентилацията е друг фактор, на който да обърнете внимание. Може да монтирате климатик у дома, или така да конструирате вътрешните помещения, че да осигурите редовна циркулация на въздуха, за да поддържате помещенията добре охладени и в същото време подходящи за работа и сън.

Качествената изолация на пода и стените също ще ви спести разходи. През зимата ще ви е топло, а през лятото – хладно.

6. Отопление на пелети

Отоплението може да бъде с пелетен котел. Той може да се регулира дистанционно, или да се използва автоматичната му система за подаване на материал за горене. Още едно отлично средство за спестяване на разходи.

7. Осветление с енергоспестяващи крушки

Вече си говорехме за градинско осветление на слънчеви батерии. Но какво да кажем за осветлението у дома? Енергоспестяващите крушки осигуряват много по-нисък разход на енергия, по-дълъг живот на крушките и съответно по-малки разходи.

Зелен дом

8. Системи за пречистване на отпадните води

Компостните съоръжения и системите за пречистване на отпадните води, ще ви спестят доста разходи отново за градината, а и за преработка на органичните отпадъци, особено, ако живеете извън града.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*